Βουτιά 66% στα κέρδη της Total το 2020
Κατά δύο τρίτα συρρικνώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Total το 2020, σε μια χρονιά κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού άφησε βαθιές πληγές στην αγορά πετρελαίου.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η γαλλική ενεργειακή εταιρεία, για το σύνολο της περυσινής χρονιάς τα κέρδη της ανήλθαν στα 4,06 δισ. δολάρια, κάνοντας βουτιά κατά 66% εν συγκρίσει με τα 11, δισ. δολάρια κερδών το 2019. Το δ΄ τρίμηνο τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ τόσο τα συνολικά κέρδη για το 2020 όσο και για το τελευταίο τρίμηνό του, ήταν καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 3,86 δισ. δολάρια και 1,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πογιάν, η εταιρεία αντιμετώπισε δύο κρίσεις μέσα στο 2020, την πανδημία του κορωνοϊού η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ζήτηση της ενέργειας παγκοσμίως και την πετρελαϊκή κρίση που έστειλε την τιμή του μπρεντ κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια, του β΄ τριμήνου του 2020. «Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο πλαίσιο, ο όμιλος εφάρμοσε ένα άμεσο σχέδιο δράσςη και έδειξε αντοχές, χάρη στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου του», προσέθεσε.
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναφέρεται ότι η εταιρεία θα προτείνει την καταβολή μερίσματος ύψους 0,66 του ευρώ ανά μετοχή, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ όρισε το μέρισμα για το σύνολο της περυσινής χρονιάς στα 2,64 ευρώ ανά μετοχή.
Η γαλλική εταιρεία τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που αποχώρησε από το αμερικανικό λόμπι Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, ανακοινώνοντας ότι δεν θα ανανεώσει τη συνδρομή της για το 2021, εξαιτίας διαφωνιών που σχετίζονται με τις πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων αναφορικά με την εξόρυξη.
Τον Ιανουάριο επίσης η S&P Global Ratings προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Total, Shell και ExxonMobil.
Σύμφωνα με την εταιρεία αξιολογήσεων, «η ενεργειακή μετάβαση, η μεταβλητότητα των τιμών και η αδύναμη κερδοφορία, αυξάνουν τους κινδύνους για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου».
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News