Αναβρασμός στην ασιατική γραμμή παραγωγής ημιαγωγών
Αναβρασμός επικρατεί στην Ασία και συγκεκριμένα στους κατασκευαστές ημιαγωγών, οι οποίοι εν μέσω της έλλειψης των προϊόντων τους ειδικότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότητα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
Η έλλειψη ημιαγωγών έχει αναγκάσει εταιρείες όπως οι General Motors, Stellantis και Honda να κλείσουν εγκαταστάσεις στην αλυσίδα συναρμολόγησής τους, ενώ κάποιες άλλες έχουν θέσει σε αναστολή κάποιους από τους εργαζόμενούς τους, όπως αναφέρει το Reuters.
Η μεγάλη ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε κάποιες κατασκευάστριες κινεζικές εταιρείες, έχουν συντελέσει σε αυτή την έλλειψη που παρατηρείται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται περισσότερο καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα επιταχύνονται.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, το μεγάλο πρόβλημα για τις ασιατικές κατασκευάστριες εταιρείες έγκειται στο γεγονός, ότι η αύξηση της παραγωγής τους δεν είναι δυνατή, καθώς τα προηγούμενα χρόνια απέφυγαν τις επενδύσεις για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους και την παραγωγή τους.
«Βρισκόμαστε υπό πίεση», τονίζει ο Ζάο Χαιζούν εκ των διευθυνόντων συμβούλων σύμβουλος της κινεζικής SMIC, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της παραγωγής.
Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε ότι η αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας δεν θα επιτευχθεί σύντομα, λόγω των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις οποίες έχουν επιφέρει οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ.
«Βασικά πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία τηλεδιάσκεψη την ημέρα με κάποιο πελάτη, για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη παραγωγή μας και ποιες προσαρμογές μπορούμε να κάνουμε στα προϊόντά μας», συμπλήρωσε.
Από τη μεριά της όπως δήλωσε η ταϊβανέζικη United Microelectronics, σχεδιάζει να διαθέσει περί του 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσει καινούργιο εξοπλισμό, σε συνέχεια του 1 δισ. δολαρίων που διέθεσε πέρυσι για τον ίδιο λόγο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News