Εβδομάδα με τέσσερις ημέρες εργασίας; – Γιατί το εξετάζουν κάποιες κυβερνήσεις
Με την Ισπανία να εξετάζει τώρα την εβδομάδα εργασίας των τεσσάρων ημερών σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στην πανδημία του κορωνοϊού, ειδικοί θεωρούν ότι αυτό σηματοδοτεί μία πιο μόνιμη αλλαγή στις συνήθειες που έχουν να κάνουν με την εύρεση μία ισορροπίας ανάμεσα στον εργασιακό και προσωπικό βίο.
Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 32 ωρών εργασίας την επόμενη τριετία, χωρίς να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων, εκτιμώντας στα 50 εκατ.ευρώ το κόστος του σχεδίου για τις επιχειρήσεις αυτές που θα συμμετέχουν. Ο Ιρίγκο Ερεγον, επικεφαλης του μικρού αριστερού κόμματος της Ισπανίας, Mas Pais, που ενορχρήστρωσε το σχέδιο, ανέφερε σε tweet του ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την οικονομία προς τη βελτίωση του συστήματος υγείας, τη μεγαλύτερη μέριμνα για το περιβάλλον και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο Χόε Ράιλ, που είναι επικεφαλής του κινήματος «Εκστρατεία για την Εβδομάδα Εργασίας Τεσσάρων Ημερών» που έχει τη βάση του στη Βρετανία, δήλωσε αντίστοιχα στο CNBC ότι η αντίληψη αυτή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εργάζεται από το σπίτι έχει καταστήσει τώρα πολύ πιο εφικτή την αλλαγή αυτή, η οποία, όπως είπε, μπορεί να δρομολογηθεί πολύ γρήγορα.
Η «Εκστρατεία για την Εβδομάδα Εργασίας των Τεσσάρων Ημερών» έστειλε μία επιστολή σε αρκετούς ηγέτες σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ, ενθαρρύνοντάς τους να εξετάσουν τις λιγότερες ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Η επιστολή εξηγεί πώς το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης για να επιμερίσει το φόρτο εργασίας ανάμεσα στους ανέργους και στους «υπερφορτωμένους», δηλ. τα άτομα που εργάζονται περισσότερες ώρες εργασίας από αυτές που θα ήθελαν.
Η Ιαπωνία θα μπορούσε να εξετάσει και αυτή τη στροφή προς την εβδομάδα εργασίας των τεσσάρων ημερών, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε στη βουλή ο Κουνίκο Ινογκούτσι, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Βεβαίως, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να περάσει στην Ιαπωνία, δεδομένου ότι η χώρα έχει μία κουλτούρα περισσότερων ωρών εργασίας.
Αυτή η αίσθηση της αύξησης των ωρών εργασίας έχει γίνει πιο έντονη στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς δείξει ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην εργασία στη διάρκεια του 2020 όταν άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι.
Ερευνα της «Εκστρατείας για την Εβδομάδα Εργασίας Τεσσάρων Ημερών» που πραγματοποιήθηκε από τα think tanks Autonomy και Compass, και η οποία δημοσιεύθηκε τον περυσινό Οκτώβριο, ανέφερε ότι οι Βρετανοί που εργάζονται απο το σπίτι τους στη διάρκεια της πανδημίας φορτώθηκαν με επιπλέον 28 ώρες εργασίας κατά μέσο όρο το μήνα.
Παρότι η εβδομάδα λιγότερων ωρών εργασίας δεν είναι κάτι που συμπεριλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης, ορισμένοι Σκωτσέζοι βουλευτές στηρίζουν την ιδέα σε περίπτωση που η χώρα τους ανεξαρτοποιηθεί από τη Βρετανία. Αναφορικά με το δημόσιο τομέα της Σκωτίας, έκθεση της Autonomy έδειξε ότι η εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας θα κόστιζε 1,4 δισ.στερλίνες (1,9 δισ. δολάρια) έως 2 δισ.στερλίνες ετησίως, αλλά θα δημιουργούσε 45.000 έως 59.000 νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, η Autonomy εκπόνησε μία μελέτη στη Βρετανία χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία για την κερδοφορία 50.000 επιχειρήσεων. Με βάση τα συμπεράσματα της, στο χειρότερο σενάριο, οι περισσότερες βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε μία εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς να υπάρξουν απώλειες στους μισθούς.
Η ιδέα φαίνεται ελκυστική και στη Ν.Ζηλανδία, με την πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Αρντερν να έχει ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ενώ και η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είχε παλαιότερα ταχθεί υπέρ της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας, με εξάωρο ημερησίως.
Πέρα από την αντιμετώπιση της ανεργίας, οι λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν τους εργαζομένους περισσότερο παραγωγικούς. Ενα παράδειγμα είναι η Microsoft στην Ιαπωνία, η οποία έκλεισε τα γραφεία σε 2.300 εργαζομένους της κάθε Παρασκευή για ένα μήνα και είδε την παραγωγικότητα να αυξάνεται 40%, από πλευράς πωλήσεων ανά εργαζόμενο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News