Τι τρέχει με τους δύο αστέρες του ηλεκτρονικού εμπορίου;
Οι Amazon και Alibaba, οι δύο μεγαλύτεροι παίχτες παγκοσμίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο τόσο ο αμερικανικός όσο και ο κινεζικός κολοσσός αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου και ηγεσίας.
Σίγουρα η πανδημία και οι αλλαγές που έφερε στην κατανάλωση και τη ζωή μας έδωσαν τεράστια ώθηση στις δύο εταιρείες, αφού εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στις online αγορές. Το τέταρτο τρίμηνο τα έσοδα της Amazon έκαναν άλμα 44% στα 126 δισ. δολάρια και της Alibaba αυξήθηκαν 37% στα 34 δισ. δολάρια.
Και οι δύο είδαν επίσης τις μονάδες cloud computing να αναπτύσσονται ταχύτατα. Η AWS κάλυψε περισσότερο από το 60% των λειτουργικών κερδών του 2020. Η μονάδα cloud της Alibaba 11 χρόνια αφότου έβγαλε το πρώτο της κέρδος είδε τα κέρδη της να αυξάνονται 50% πέρυσι.
Ωστόσο τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα μπήκαν σε δεύτερο πλάνο, αφού τα βλέμματα είναι στραμμένα στους ιδρυτές. Ο Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από το τιμόνι της Amazon και ο Τζακ Μα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών, αφού σχόλιά του για τις κρατικές τράπεζες προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Κομμουνιστικού Κόμματος και προσωπικά του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η ανακοίνωση του Τζεφ Μπέζος δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη. Παρά τον αιφνιδιασμό της Wall Street η μετοχή έμεινε σταθερή πάντως καθώς η επιλογή να τον διαδεχθεί ο στενός συνεργάτης του και επικεφαλής της AWS, Άντι Τζάσι, θεωρήθηκε συνετή κίνηση. Από την άλλη οι επενδυτές της Alibaba έχουν να ανησυχούν για πολλά, αφού οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να «μαζέψουν» την αυτοκρατορία του Μα.
Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ασία, Καρίσμα Βασγουάνι, υπογραμμίζει ότι η ο Τζακ Μα, εξακολουθεί να είναι ο σούπερ σταρ της εταιρείας και ένας οραματιστής αγαπητός στους πολίτες. «Είναι ένας χαρακτήρας μεγαλύτερος από τη ζωή. Εκπροσωπεί την καινοτομία στην Κίνα. Έχει επανειλημμένα περιγράψει την πορεία του από την φτώχεια στα πλούτη. Είναι κάποιος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν» λέει. Αλλά αυτή η εντυπωσιακή απήχηση είναι μάλλον αυτή που προκάλεσε και τις φουρτούνες, αφού «έγινε μεγαλύτερος και από το κινεζικό κράτος».
Ο Τζεφ Μπέζος είχε αντιμετωπίσει και αυτός κάποια μικρότερα προβλήματα επί διακυβέρνησης Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος είχε ανοιχτή σύγκρουση με την Washington Post (που ανήκει στον Μπέζος) και είχε αποκαλέσει τον Τζεφ Μπέζος, Τζεφ Μπόζο σε ένα τουίτ. Ωστόσο για τις ρυθιστικές αρχές των ΗΠΑ φαίνεται πως πολύ μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι η Google και το Facebook.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News