Προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας για χρέος και ανάπτυξη
Επιτακτική ανάγκη για την χώρα χαρακτήρισε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο η πανδημία του κορωνοϊού έχει εκτινάξει στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ιταλικό χρέος αναμένεται να προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ της Ιταλίας έως το τέλος του έτους, συνιστώντας μεγάλη πρόκληση για μία οικονομία που παρουσιάζει στασιμότητα εδώ και μία δεκαετία. «Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε την αυταπάτη ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αυξάνεται εσαεί», προειδοποίησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Assiom-Forex.
To χρέος, ύψους 2,6 τρισ.ευρώ, της Ρώμης αναμένεται να αφαιρέσει από τα κρατικά ταμεία περί τα 60 δισ.ευρώ υπό τη μορφή εντόκων πληρωμών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. «Η Ιταλία θα πρέπει να βρει τη συνοχή που χρειάζεται για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης», είπε ο Βίσκο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στους «πολύ σημαντικούς κινδύνους» που απειλούν τις προβλέψεις για ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας από τη φετινή Ανοιξη, καθώς πλέον είναι υπαρκτή η απειλή να διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού μεγαλύτερο διάστημα απ΄ο,τι αναμενόταν.
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλο έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ομως, τα μεγάλα κόμματα της χώρας ακόμη δεν έχουν λάβει τελική απόφαση εάν θα τον στηρίξουν. Ο Βίσκο ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει την ευκαιρία που της προσφέρεται αυτή τη στιγμή με τον Μάριο Ντράγκι.
Η πολιτική αναστάτωση θέτει σε κίνδυνο και το σχέδιο της Ρώμης για την απορρόφηση 200 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι χώρες μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους έως τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Βίσκο, μόνο εάν η Ιταλία καταφέρει να επιστρέψει στους προ της πανδημίας ρυθμούς ανάπτυξης, θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της χωρίς να υποχρεωθεί σε επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές, κατέληξε ο Βίσκο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News