Εκλογές ΗΠΑ: Η οικονομία το μεγάλο διακύβευμα για τους αναποφάσιστους
Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, το διακύβευμα ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλο για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Η προοπτική επανεκλογής Τραμπ μπορεί να προκαλεί ανησυχίες για τη δημοκρατία, όμως για πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα καθορίσουν εν τέλει και το αποτέλεσμα, υπάρχουν πολύ πιο βασανιστικά θέματα: το κόστος διαβίωσης και ειδικά ο πληθωρισμός.
«Πέρα από τα άλλα μεγάλα θέματα της αμερικανικής πολιτικής, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για την οικονομική τους ευμάρεια περισσότερο από κάθε άλλο», λέει στους Financial Times ο Έρικ Γκόρντον, καθηγητής στο Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Ήδη, υπάρχει διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τιμές των αγαθών, από βενζίνη έως καθημερινά είδη διατροφής, ενοίκια και ένδυση.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 9,1% στα μέσα του 2022 εν μέσω διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν μετά την πανδημία και την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 2,4%, με την Federal Reserve να μειώνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του ιδίου μηνός. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν 25% υψηλότερες κατά μέσο όρο από το 2019, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Το κόστος της βενζίνης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 3,48 δολάρια το γαλόνι φέτος, περίπου 30% περισσότερο από τα επίπεδα του 2019, παρότι έχει υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό, Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στους Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι εκπροσωπούν και τη μεγαλύτερη αναλογία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Τα φτωχότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικού πληθωρισμού σε σχέση με τα τα πλούσια νοικοκυριά από το 2019. Ένας μεγάλος λόγος είναι τα ενοίκια τα οποία είναι 30% υψηλότερα από το 2019. Και τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος είναι αυτά που κατεξοχήν νοικιάζουν ένα σπίτι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υψηλές τιμές παραμένουν αγκάθι για τους Δημοκρατικούς και την Κάμαλα Χάρις. Κάποιοι εξοργισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι τους και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών.
Παρ΄ όλα αυτά τα νούμερα δείχνουν εντυπωσιακά: το ΑΕΠ δείχνει μία ανθεκτική οικονομία, η ανεργία είναι σε ιστορικό χαμηλό και το κόστος δανεισμού υποχωρεί. Ενώ όμως η αγορά εργασίας και οι μισθοί αυξήθηκαν στη διάρκεια της θητείας Μπάιντεν – εν μέρει χάρη στην εντυπωσιακή ανάκαμψη μετά την πανδημία – οι ψηφοφόροι δεν πιστώνουν καμία επιτυχία στην αμερικανική κυβέρνηση. Για τους περισσότερους Αμερικανούς, ο πληθωρισμός είναι ένδειξη κακής οικονομίας.
Άλλωστε τα πραγματικά εισοδήματα της χαμηλής τάξης αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4% το διάστημα μεταξύ 2002 και 2019 έναντι αύξησης 25% για τα υψηλά εισοδήματα, επισημαίνει ο Χαβιέ Τζάραβελ, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ντάλιο: Ανησυχώ για τη μετεκλογική Αμερική – Με φοβίζουν και οι δύο υποψήφιοι
Berenberg Bank: Κίνδυνος κρίσης χρέους στις ΗΠΑ; Ο Trump και οι τιμωροί των ομολόγων
Schroders: Πόσο επηρεάζει τους παγκόσμιους επενδυτές η αβεβαιότητα των εκλογών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News