Καμπανάκι ΔΝΤ: Τεράστιες οι απώλειες από έναν εμπορικό πόλεμο – Είναι η ώρα να χτίσουμε δημοσιονομικά μαξιλάρια
Αν ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ευρείας κλίμακας, τότε η διεθνής οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί όσο είναι το μέγεθος της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας. Αυτό προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, όσο κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ανάδειξη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο Trump έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επιβάλει δασμούς έως 20% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, η Ε.Ε. ετοιμάζεται για αντίποινα. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Trump ανέφερε ότι «οι δασμοί είναι η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό», με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες αγορές και υπουργοί οικονομικών να εξετάζουν πια σοβαρά το σενάριο εφαρμογής αυτής της ιδέας.
Μιλώντας στο BBC, η Gopinath, η οποία λειτουργεί ουσιαστικά ως η «νούμερο 2» αξιωματούχος στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί ακόμα να αξιολογήσει πλήρως τα σχέδια του Trump στο εμπόριο. Πιστεύει όμως ότι «αν έχεις πολύ σοβαρή αποσύνδεση και χρήση δασμών ευρείας κλίμακας, μπορεί να καταλήξεις με συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ σχεδόν 7%». «Αυτά είναι πολύ μεγάλα νούμερα, το 7% είναι ουσιαστικά σαν να χάνεις τη γαλλική και τη γερμανική οικονομία. Είναι το μέγεθος της απώλειας που θα είχαμε», συνέχισε.
Η ίδια είπε επίσης ότι οι δασμοί που αξίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια «είναι πολύ διαφορετικοί από τον κόσμο στον οποίο έχουμε ζήσει τις τελευταίες δύο από τις τρεις δεκαετίες».
Προσέθεσε ότι τα βασικά μηνύματα του Ταμείου από τις ετήσιες συνεδριάσεις ήταν οι προειδοποιήσεις για ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου κρατικού χρέους. Ετσι, είπε ότι αυτή η περίοδος της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή «ώστε να ξαναγεμίσουμε τα δημοσιονομικά μας μαξιλάρια», καθώς «δεν θα είναι αυτή η τελευταία κρίση. Θα υπάρχουν κι άλλα σοκ. Θα χρειαστείς τον δημοσιονομικό χώρο για να απαντήσεις. Και τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις».
Η Gopinath προσέθεσε ότι είναι επίσης απαραίτητο να «κοιτάμε την θετική πλευρά», ότι έχουμε μία ανθεκτική παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει περάσει μερικά πολύ σκληρά χτυπήματα. Υπενθύμισε ότι σε αρκετές κρίσεις του παρελθόντος έχουν αποφευχθεί οι βαθιές υφέσεις.
«Οι παλαιότερες εμπειρίες με προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού δεν συνοδεύτηκαν από μια ήπια προσγείωση. Υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις στην ανεργία. Επομένως αυτό ήταν μεγάλο χτύπημα και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι πολύ φοβούνταν», είπε.
Ετσι, η Gopinath προσέθεσε ότι τώρα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε χωρίς να υπάρξει υψηλή ανεργία και αυτό ήταν μια «καλή νίκη» για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είπε ότι τώρα είναι η στιγμή να ξαναχτίσουμε ανθεκτικότητα σε έναν εύθραυστο κόσμο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία – Η απειλή του χρέους
Έτοιμη η Ευρώπη για Trump 2.0 – Το σχέδιο δύο φάσεων στο εμπόριο
Ο «θαυμαστός κόσμος» των δασμών Τραμπ απασχολεί τους Ευρωπαίους CEOs
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News