Business & Finance Πέμπτη 24/10/2024, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η δεξιότητα που έκανε τον Steve Jobs διαφορετικό από όλους τους άλλους – Λίγοι την έχουν

Αυτή είναι η δεξιότητα που έκανε τον Steve Jobs διαφορετικό από όλους τους άλλους – Λίγοι την έχουν

Ο  Tim Cook έμαθε πολλά από τον Steve Jobs, στα 13 χρόνια που δούλεψε πλάι στον οραματιστή συνιδρυτή της Apple.

«Για εμάς που είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του, ήταν ο καλύτερος δάσκαλος της ζωής μας», είπε ο Cook στη Wall Street Journal.

Τα μαθήματα που πήρε πλάι στον μέντορά του, δικαίωσαν και με το παραπάνω την απόφασή του να αφήσει μια καλή δουλειά στην Compaq για να εργαστεί στην Apple, το 1998, πρόσθεσε. Έστω και εάν κάποιοι τον συμβούλευαν το αντίθετο.  

«Πίστευα ότι είχα μια τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής  μου,  να δουλέψω με μια ιδιοφυΐα που ξεκίνησε ολόκληρη τη βιομηχανία», είπε ο Cook.

Μάλιστα, ο Cook έχει εμμονή με μία συγκεκριμένη δεξιότητα, την οποία έμαθε από τον Jobs: «Να μην ‘παντρεύομαι’ με τις προηγούμενες απόψεις μου. Δεν πρέπει να είσαι τόσο υπερήφανος ώστε να μην μπορείς να αλλάξεις γνώμη όταν σου παρουσιάζουν νέες αποδείξεις για κάτι. Εκείνος μπορούσε να αλλάξει την άποψή του με αυτό τον τρόπο. Αρχικά, με ξάφνιασε αυτό. Και  μετά, το αγάπησα τόσο».

Σύμφωνα με τον Cook, η προθυμία του Jobs να αλλάξει τη γνώμη του για κάθε θέμα ήταν «μια εκπληκτική δεξιότητα», η οποία είναι λιγότερο συχνή από ό,τι νομίζουμε.

«Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν αυτή τη δεξιότητα, γιατί ‘παντρεύονται’ με τις προηγούμενες απόψεις τους», εξήγησε ο CEO της Apple.

Πραγματικά, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι συχνά διαμορφώνουν μια άποψη  με βάση το συναίσθημά τους -όπως είναι ο φόβος ή ο θυμός- και αυτό σημαίνει πως τους είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν από μια παγιωμένη αντίληψή τους. Αυτή η προκατάληψη είναι συχνά τόσο ισχυρή ώστε ακόμα και τα ξεκάθαρα στοιχεία δεν μπορούν να πείσουν το άτομο να αλλάξει γνώμη, διαπίστωσε ο καθηγητής του University of Connecticut, Keith Bellizzi.

Για τους ηγέτες στον κόσμο του επιχειρείν, η ικανότητα να αλλάζουν γνώμη είναι πολύ σημαντική, καθώς καλούνται να λάβουν αποφάσεις με βάση έρευνες ή τις απόψεις των υπαλλήλων τους. Το να αναζητά κανείς μια σειρά από καλά πληροφορημένες απόψεις και να επιδεικνύει αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «γνωστική ευελιξία», είναι το κλειδί για τη λήψη εξυπνότερων και καλύτερων αποφάσεων, σημειώνει το CNBC.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Steve Jobs. «Του άρεσε η ανταλλαγή απόψεων και αγαπούσε να έχει  κάποιον για να ανταλλάσσει απόψεις. Και μπορούσες πάντα να του αλλάξεις τη γνώμη, εάν είχες την καλύτερη ιδέα. Αλλάζαμε ο ένας τη γνώμη του άλλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο (η σχέση μας) δούλευε τόσο καλά», είπε ο Coook.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο Bill Gates αποκαλύπτει – Τι θα έκανε αν άρχιζε σήμερα από την αρχή

Το μυστικό της επιτυχίας ενός CEO – Το ακολουθεί κάθε μέρα

Μύθος η σκληρή δουλειά – Το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με τον ιδρυτή του Netflix

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News