Business & Finance Τετάρτη 23/10/2024, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τρίπτυχο για να κερδίσετε σεβασμό σε μια δουλειά

Το τρίπτυχο για να κερδίσετε σεβασμό σε μια δουλειά

Το εργασιακό περιβάλλον για πολλούς εργαζόμενους δεν είναι ιδανικό. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι δεν γνωρίζουν τον σεβασμό των συναδέλφων ή προϊσταμένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα το γεγονός αυτό να υπονομεύσει τις συνθήκες εργασίας και να χαλάσει μια κατά τα άλλα καλή εμπειρία.

Εάν βρίσκεστε σε μια παρόμοια κατάσταση, πριν σκεφτείτε να αλλάξετε δουλειά, αλλάξτε προσέγγιση. Πώς;

Ο ειδικός σε θέματα ηγεσίας Scott Mautz συμβουλεύει να ξεκινήσετε θέτοντας στον εαυτό σας αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις:

  1. Τι μπορώ να δώσω για να κερδίσω τον σεβασμό;
  2. Σε τι μπορώ να αντισταθώ για να κερδίσω τον σεβασμό;
  3. Τι μπορώ να αποπνέω για να κερδίσω τον σεβασμό;

Η συμβουλή μπορεί κάλλιστα να αποδοδεί με το τρίπτυχο «Δώστε-Αντισταθείτε-Αποπνέετε». Εκτός από αυτά, σύμφωνα με τον Scott Mautz, θα χρειαστεί και σθένος.

Αν θέλετε να σας σέβονται περισσότερο, πρέπει να κάνετε αυτά τα τρία βασικά πράγματα: 

1. Δώστε

Αν συνηθίσετε να δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε, θα κερδίσετε τον σεβασμό. Ακολουθούν μερικοί τρόποι και παραδείγματα:

Να είστε γενναιόδωροι με το χρόνο και τις γνώσεις σας. Βοηθήστε τους ανθρώπους να λύσουν προβλήματα, να ξεπεράσουν εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ο συνάδελφός σας έχει άγχος για μια επερχόμενη μεγάλη παρουσίαση. Τυχαίνει να είστε καλός στις δημόσιες ομιλίες, οπότε τον βοηθάτε να εξασκηθεί. 

Δώστε στους άλλους το επιπλέον 10% της προσπάθειας, πάντα. Σκεφτείτε τον χαμογελαστό barista του καφέ ή τον σκληρά εργαζόμενο σερβιτόρο που βλέπετε να καταβάλλει αυτή την επιπλέον προσπάθεια. Κάντε το ίδιο και στις δικές σας συναναστροφές. 

Προσφέρετε απλόχερα έπαινο και εύσημα. Η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει μια τεράστια, θετική επίδραση στους άλλους, που μπορεί να αυξήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό τους προς εσάς. 

Μοιραστείτε την άποψή σας και υποστηρίξτε την με δεδομένα. 

Αφιερώστε χρόνο για να δώσετε ανατροφοδότηση, η οποία είναι πιο αξιόπιστη και ουσιαστική από τις αόριστες επευφημίες.

Δείξτε στους άλλους σεβασμό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται θεαματικά η πιθανότητα να σας επιστραφεί.

2. Αντισταθείτε 

Ο σεβασμός προέρχεται και από αυτό στο οποίο δεν συμμετέχετε. Ακολουθούν τρόποι αντίστασης σε αρνητικές καταστάσεις, για να κερδίσετε τον σεβασμό:

Αντισταθείτε στο να παίρνετε τα εύσημα. Όταν έρθει η ευκαιρία να μοιραστείτε ποιος έκανε τι, πίσω από ένα επίτευγμα, κάντε το να αφορά αυτούς, όχι εσάς. Οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να γνωρίζουν ότι παίξατε ρόλο στην επιτυχία και θα σας σέβονται περισσότερο επειδή βάζετε τους άλλους στο επίκεντρο.

Αποφύγετε να κουτσομπολεύετε τους συναδέλφους σας. Αντ’ αυτού, ασχοληθείτε με το «θετικό κουτσομπολιό». Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία να καυχηθείτε για κάτι σπουδαίο που έκανε ένας συνάδελφος, κάντε το. Όχι μόνο είναι καλό για την κουλτούρα, αλλά θα εισπράξει και το άλλο άτομο ότι μιλούσατε για εκείνο με θετικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε μια «διπλή δόση» σεβασμού.

Μην παρασύρεστε από την αρνητικότητα. Το να μένεις θετικός είναι μια επιλογή στον σημερινό συχνά απαισιόδοξο και διχασμένο κόσμο. Να θυμάστε ότι η αισιοδοξία τροφοδοτεί την πρόοδο προς τα εμπρός. Μπορεί ακόμη και να γίνετε αντικείμενο θαυμασμού, επειδή συχνά η προεπιλογή είναι το αντίθετο, και ρέπει προς την απαισιοδοξία. 

3. Αποπνέετε 

Μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό αν συνηθίζετε να επιδεικνύετε:

Επαγγελματισμό και μαεστρία. Να εμφανίζεστε πάντα έχοντας κάνει τα «μαθήματά σας». Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας, τι χρειάζεται να γνωρίζει και πώς σκοπεύετε να του το προσφέρετε. 

Διαφάνεια. Όταν δεν είστε ειλικρινείς, η εμπιστοσύνη εξατμίζεται και ο σεβασμός σας εγκαταλείπει. Αντ’ αυτού, να είστε ανοιχτοί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παίρνετε αποφάσεις, να μοιράζεστε ανατροφοδότηση και να λειτουργείτε χωρίς κρυφές ατζέντες. 

Αυθεντικότητα: Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τον πραγματικό σας εαυτό. Γι’ αυτό εμφανιστείτε με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και ευαλωτότητα. Συμπεριφερθείτε με γνήσιο και προσιτό τρόπο. Να ενεργείτε με συνέπεια προς τις αξίες σας.

Λογοδοσία με συμπόνια. Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, είναι εύκολο να τον μαλώσετε ή να λάβετε σκληρή στάση. Αντ’ αυτού, θεωρήστε τους άλλους, και τον εαυτό σας, υπόλογους, αλλά κάντε το με συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Αυτοπεποίθηση και συνεργασία. Πιστέψτε στον εαυτό σας και ότι το σύνολο γίνεται μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Η συνεχής επίδειξη ισορροπίας μεταξύ των δύο λειτουργεί σαν ένας μαγνήτης σεβασμού. 

Όταν εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να δώσετε, αντιστέκεστε στα αρνητικά και αποπνέετε θετικά, ο σεβασμός θα ρέει προς το μέρος σας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γενιά «σάντουιτς» και στο γραφείο – Οι μάνατζερς που δέχονται πίεση και δεν αντιμιλούν

Πώς να καυχιέστε χωρίς να γίνεστε αντιπαθητικοί – Μελέτη δίνει τη λύση

Η απλή ερώτηση με την οποία μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News