Business & Finance Κυριακή 20/10/2024, 07:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «θαυμαστός κόσμος» των δασμών Τραμπ απασχολεί τους Ευρωπαίους CEOs

Ο «θαυμαστός κόσμος» των δασμών Τραμπ απασχολεί τους Ευρωπαίους CEOs

Τα στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών μπορεί να είναι πολύ πιο απασχολημένα από τους Αμερικανούς ομολόγους τους με τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, εάν επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι στρατηγικής της αγοράς βλέπουν τη νίκη Τραμπ ως το χειρότερο αποτέλεσμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω της πρόθεσής του να περιορίσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ με διαφορά, με το συνολικό εμπόριο να ανέρχεται σε 952 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μια σειρά από οικονομολόγους της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια του Τραμπ για αύξηση των δασμών θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο και θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντεπιτεθούν. Ένα μοντέλο Morgan Stanley έδειξε άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε 12 μήνες και πλήγμα 1,4% στην αύξηση του ΑΕΠ σε αρκετά τρίμηνα.

«Εάν οι δασμολογικές απειλές εμφανιστούν γρήγορα και η Ευρώπη απαντήσει με τους δικούς της δασμούς ως αντίποινα, θα ανατρέξουμε στο νόμο περί δασμών Smoot-Hawley που ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1930, ο οποίος επιδείνωσε τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε ο Rajeev De Mello, επικεφαλής επενδύσεων στο Gama Asset Management. «Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές».

Από την άλλη, οι πιθανές αυξήσεις φόρων υπό μία κυβέρνηση της Κάμαλα Χάρις θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές προβάδισμα.

Tariffs Have Become a European Worry

European corporates discuss tariffs a lot more than their US counterparts

Source: Bloomberg

Ο Τραμπ έχει διακηρύξει ότι θα στόχευε χώρες όπως η Κίνα με δασμούς από 60% έως 100%, ενώ στις εισαγωγές από άλλες χώρες κάνει λόγο για δασμούς 10%. Η προοπτική αυτή θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγμάτευση, αλλά οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια στρατηγική σε εταιρείες και μετοχές.

«Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, θα θέλατε να ποντάρετε σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποιήσεις των ΗΠΑ και πιθανώς να θέλατε να ρευστοποιήσετε ευρωπαϊκές εταιρείες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές», δήλωσε ο Guy Stear, επικεφαλής στρατηγικής αναπτυγμένων αγορών στο Ινστιτούτο Επενδύσεων Amundi. «Αυτές οι εταιρείες τα πήγαν άσχημα τους τελευταίους τρεις έως έξι μήνες και ενδεχομένως να συνεχίσουν να τα πηγαίνουν άσχημα».

Tariff Concerns Are on the Rise

News count about trade tariffs and wars has been surging again

Source: Bloomberg

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούσαν τις αντίστοιχες αμερικανικές σε τοπικό νόμισμα όλα τα χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Τραμπ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο τομέας εξόρυξης δέχτηκε ιδιαίτερη πίεση το 2018, καθώς ο τότε πρόεδρος έπληξε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με δασμούς.

«Στο χειρότερο σενάριο ενός πλήρους δασμολογικού πολέμου με αντίποινα, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα για μεσαία έως υψηλή μονοψήφια, δεν αποκλείεται και διψήφια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ευρωπαϊκών κερδών ανά μετοχή», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays.

Ανά χώρα, η Γερμανία και η Ιταλία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του υψηλότερου πλεονάσματος αγαθών τους με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Barclays. Μεταξύ των τομέων, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα αυτοκίνητα, τα ποτά, η τεχνολογία και τα χημικά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή.

Όσον αφορά τους φόρους, ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τον ομοσπονδιακό εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% από 21%, μια κίνηση που θα έδινε ώθηση στις αμερικανικές μετοχές, ενώ η Χάρις προτείνει την αύξηση του στο 28%. Αλλά οι δασμοί είναι το πρωταρχικό ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη εκτός των ΗΠΑ, καθώς είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου, ενώ οποιεσδήποτε αλλαγές στη φορολογική πολιτική απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Μια επίθεση δασμολογική σε μια προεδρία Τραμπ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης. Η Volkswagen, η Mercedes-Benz Group και η BMW υπέστησαν πτώση στις πωλήσεις στη βασική αγορά της Κίνας, ενώ η Jeep Stellantis υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα κέρδη της. Είναι ο κλάδος του Stoxx 600 με τη χειρότερη απόδοση το 2024.

Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι θα αποτρέψει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Κίνα στο Μεξικό από το να πωλούνται στην Αμερική, επιβάλλοντας «όποιους δασμούς απαιτούνται» για να γίνει αυτό – ακόμη και 1.000%.

«Οι πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα θα μπορούσαν να δουν μια δεύτερης τάξης αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν έκθεση στην Κίνα, όπως πρώτες ύλες και αυτοκίνητα», δήλωσε ο Leonardo Pellandini, στρατηγικός μετοχών στην Bank Julius Baer.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις πολιτικές του Τραμπ. Ο στρατηγικός αναλυτής της Oddo BHF, Thomas Zlowodzki, δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης και ο κλάδος πετρελαίου καθώς και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου θα υποστηριχθούν. Σε περίπτωση νίκης της Χάρις, οι τομείς που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν είναι τα μέταλλα, η αεροδιαστημική και η άμυνα καθώς και τα κεφαλαιουχικά αγαθά.

Ο Stoxx Europe 600 αναμένεται να ενισχυθεί σχεδόν 2% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Όμως, οι εκλογές στις ΗΠΑ θεωρούνται μπαλαντέρ. Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Gerry Fowler,  δήλωσε ότι τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου και οι πιθανοί δασμοί μπορεί να σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος με κέρδη 23%, θα είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων τομέων και οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης κινδύνου.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι τόσο αβέβαιο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αστάθεια. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup με επικεφαλής την Beata Manthey συνιστούν προσοχή και αναμονή πριν επιστρέψουν σε τομείς που θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη.

«Με βάση την πρώτη θητεία του Τραμπ, θα μπορούσε κάλλιστα η απειλή για τους δασμούς να είναι μια διαπραγματευτική τακτική και να αποφύγουμε μια κλιμάκωση των δασμών», δήλωσε ο De Mello του Gama.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News