Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 09:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Στο 4,6% η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου – Θα πιάσει τον στόχο του 5% για το έτος;

Κίνα: Στο 4,6% η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου – Θα πιάσει τον στόχο του 5% για το έτος;

Ανάπτυξη 4,6% εμφάνισε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας οριακά το 4,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Πρόκειται για χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 4,7% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ανάπτυξη 0,9%, έναντι 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

«Η εθνική οικονομία έδειξε θετικά σημάδια ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο», είπε ο Sheng Laiyun, αναπληρωτής επίτροπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το CNBC. «Η εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 5% για ολόκληρο το έτος ενισχύεται».

Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σε ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αμφισβήτηση του στόχου για ανάπτυξη περίπου 5% στο σύνολο του έτους. Για αυτό και λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Εφόσον το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος περίπου 5% είναι πλέον εφικτός με επιπλέον κίνητρα το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Tianchen Xu, ανώτερος οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit.

«Παρά το πλήθος των προκλήσεων, η οικονομία της Κίνας δεν είναι αθεράπευτη όπως θα έλεγαν κάποιοι», πρόσθεσε ο Xu. «Υπάρχει λόγος να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία».

Μετά τη δημοσίευση αλλεπάλληλων απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα μια σειρά μέτρων στήριξης για την ανάκαμψη της υποτονικής οικονομίας της χώρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις η Goldman Sachs μετά τα μέτρα στήριξης

Κίνα: Θα αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό για να τονώσει την ανάπτυξη

«Whatever it takes» στην Κίνα – Μια ακόμα ευκαιρία να πείσει τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News