Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία – Η απειλή του χρέους

ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία – Η απειλή του χρέους

To δύσκολο μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας σκιαγραφούν οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με χαρακτηριστικό την αναιμική μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τα υψηλά επίπεδα χρέους, όπως προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την απροθυμία των πολιτικών να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.  Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δεν έχουν ακόμη θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες.

Οι δηλώσεις λαμβάνουν χώρα λίγο πριν από τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, αλλά τόνισε ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους, σημειώνοντας ότι δεν είναι υπερ-απαισιόδοξη. 

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν πολύ άσχημο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, υποδηλώνοντας ένα δύσκολο μέλλον», επεσήμανε, εξηγώντας ότι πολλές χώρες αντιμετώπισαν «υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος -πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», που θα παραμείνει «αγκάθι» παρά την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με την μείωση επιτοκίων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ακόμη ότι οι επίμονα υψηλές τιμές που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχούς και η πιθανότητα μίας γενικευμένης διένεξης στη Μέση Ανατολή απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις περιφερειακές οικονομίες και τις διεθνείς αγορές  εμπορευμάτων. 

Μάλιστα, εξέφρασε και τις ανησυχίες της για τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες που επηρεάζουν την χρηματοδότηση για άλλους τομείς προτεραιότητας, όπως τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Ο αυξανόμενος προστατευτισμός και οι ολοένα και περισσότεροι εμπορικοί περιορισμοί δημιουργούν ρωγμές στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας την ανάπτυξη του εμπορίου και επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε η Γκεοργκίεβα, η οποία ξεκίνησε αυτό το μήνα τη δεύτερη πενταετή θητεία της στο κορυφαίο αξίωμα του ΔΝΤ. 

Είπε ωστόσο ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν και κάποια θετικά νέα, όπως η υποχώρησε του πληθωρισμού παγκοσμίως και η επιστροφή προς την κατεύθυνση της σταθερότητας των τιμών, με τις αγορές εργασίας να επιβραδύνονται με ομαλό τρόπο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Αναφερόμενη στις ΗΠΑ, η Γκεοργκίεβα είπε ότι δεν βρίσκονται σε ύφεση, παρά το γεγονός ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ξεκίνησε με μείωση των 50 μονάδων βάσης, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερά χαμηλό. 

«Πάντως οι προβλέψεις μας παραπέμπτουν σε έναν ασυγχώρητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, σε ένα δύσκολο μέλλον», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα, η οποία αναφέρθηκε στους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται, ενώ στην Ινδία επιταχύνεται, στις ΗΠΑ είναι αρκετά καλός, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε καλύτερα. 

Το υψηλό δημόσιο χρέος θα μπορούσε, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, να καταστήσει πιο σοβαρή την κατάσταση, με ακραίο σενάριο να αυξηθεί 20% πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό θα σήμαινε για τις κυβερνήσεις αγωνιώδεις επιλογές για το πού θα πρέπει να δαπανήσουν τα λιγοστά τους κεφάλαια με τις προκλήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στις αναδυόμενες οικονομίες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News