Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός – Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο

Lagarde: Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός – Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η Christine Lagarde επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον όλο και περισσότερο υπό έλεγχο, αλλά και παράλληλα η οικονομία έχει επιδεινωθεί. Η απόφαση για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη με το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%.

Η πρώτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων εδώ και 13 χρόνια σηματοδοτεί τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης από τη μείωση του πληθωρισμού στην προστασία της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία δείχνει σημάδια εξασθένησης.

«Πιστεύουμε ότι η πορεία αποπληθωρισμού είναι σε καλό δρόμο και αυτό μας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην τρίτη μείωση επιτοκίων», δήλωσε η Christine Lagarde. «Η οικονομική δραστηριότητα δείχνει περισσότερο αποδυναμωμένη από ότι υπολογίζαμε», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Christine Lagarde εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή της για το ύψος της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που έπεσε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί για το τι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο ή για τον ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις ανά συνεδρίαση εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα. Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, απέρριψε το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Εξάλλου, η πρόεδρος της ΕΚΤ έφερε ως παράδειγμα την ανατροπή της σημερινής συνεδρίασης -που προ 5 εβδομάδων θεωρείτο ότι δεν θα αποφασιστεί νέα μείωση. «Αυτή η απόφαση είναι η απόδειξη ότι πρέπει να εξαρτώμαστε από τα εισερχόμενα δεδομένα για τις αποφάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», επισήμανε και πρόσθεσε: 

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πατάει γκάζι στη χαλάρωση – Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

«Ωρα μηδέν» για την ΕΚΤ – Τι περιμένουν αγορές και αναλυτές

ΕΚΤ: Πέντε βασικά ερωτήματα – Στροφή από τον πληθωρισμό προς την οικονομία;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News