Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια – Καθυστερούν ακόμα οι μειώσεις

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια – Καθυστερούν ακόμα οι μειώσεις

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ενώ υιοθέτησε έναν πιο αυστηρό τόνο, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα γύρω από τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, υπό τον Fatih Karahan, διατήρησε τα επιτόκια μίας εβδομάδας σταθερά, στο 50%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Τον Σεπτέμβριο, η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού εμφάνισε μια ελαφρά αύξηση», ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Οι αξιωματούχοι διατηρούν την πρόβλεψή τους για βελτίωση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών το τελευταίο τρίμηνο, αλλά λένε ότι υπάρχει «αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό της βελτίωσης του πληθωρισμού».

Τον περασμένο μήνα, η αλλαγή στον τόνο της κεντρικής τράπεζας είχε πυροδοτήσει εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Όμως τελικά, τα χειρότερα των προβλέψεων στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου έσπρωξαν  τις προσδοκίες αυτές προς τον Ιανουάριο. Η νέα ανακοίνωση εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό.

Η κεντρική τράπεζα κοιτάζει δύο βασικά κριτήρια όταν σκέφτεται να κάνει μειώσεις επιτοκίων: Μια επιτάχυνση με διάρκεια στην μηνιαία αύξηση των τιμών και  μια βελτίωση στις πληθωριστικές προσδοκίες, ειδικά ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να καλυφθεί και για τα δύο κριτήρια.

Ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, αυτός του εποχικά προσαρμοσμένου μηνιαίου πληθωρισμού, έχει κολλήσει γύρω στο 3%, παρά την επιβράδυνση του συνολικού δείκτη πληθωρισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ενέκρινε μια στροφή της οικονομικής πολιτικής πέρυσι, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το πόσο ακόμα θα επιτρέψει την παραμονή των επιτοκίων σε τόσο υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι στο παρελθόν προτιμούσε μια στρατηγική που έδινε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, με όποιο κόστος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός – Οριακά κάτω του 50%

Τουρκία: Εκτη σερί παύση στα επιτόκια – Δε βλέπει περαιτέρω σύσφιγξη

Τουρκία: Σε υψηλό 5ετίας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News