Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα διαγραφή φοιτητικών χρεών 4,5 δισ. με φόντο τις εκλογές

ΗΠΑ: Νέα διαγραφή φοιτητικών χρεών 4,5 δισ. με φόντο τις εκλογές

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρά σε διαγραφή επιπλέον 4,5 δισ. δολαρίων φοιτητικού χρέους που αφορά περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος γύρος ελάφρυνσης εκπαιδευτικών δανείων είναι αποτέλεσμα των διορθώσεων που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ στο δημοφιλές, αλλά ενίοτε προβληματικό, πρόγραμμα διαγραφής δανείων δημόσιας υπηρεσίας (PSLF).

Ο πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος έχει διαγράψει περισσότερο εκπαιδευτικό χρέος από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που επωφελούνται από το πρόγραμμα υπό την κυβέρνησή του ξεπερνά πλέον το 1 εκατομμύριο.

«Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες – εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, πυροσβέστες και άλλοι – είναι οι θεμέλιοι λίθοι της κοινωνίας», ανέφερε ο Biden σε δήλωσή του. «Αλλά για πάρα πολύ καιρό, η κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα PSLF, το οποίο υπογράφηκε ως νόμος από τον George Bush το 2007, επιτρέπει σε ορισμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους μη κερδοσκοπικών εταιρειών να ακυρώσουν τα ομοσπονδιακά φοιτητικά τους δάνεια μετά από 10 χρόνια. Το 2013, το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών εκτίμησε ότι το ένα τέταρτο των Αμερικανών εργαζομένων μπορεί να έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν του προγράμματος.

Τα προβλήματα και ο Trump

Ωστόσο, το πρόγραμμα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Οι δανειολήπτες θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ακύρωση του δανείου τους, αλλά ανακάλυπταν κάποια στιγμή ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λόγω κάποιου τεχνικού ζητήματος, όπως ο τύπος του δανείου τους ή το σχέδιο αποπληρωμής.

Πριν αναλάβει ο Biden τα καθήκοντά του, μόνο 7.000 άτομα είχαν λάβει ποτέ την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο του PSLF, δήλωσε το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ. Το ποσοστό απόρριψης του προγράμματος έφτανε το 98% σε ορισμένα έτη, πρόσθεσε.
Επί προεδρίας Biden, το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας χαλάρωσε τις απαιτήσεις του προγράμματος και αναθεώρησε τον τρόπο διαχείρισής του.

Οι δανειολήπτες που είναι επιλέξιμοι για αυτόν τον γύρο ελάφρυνσης θα μάθουν για το χρέος τους που διαγράφεται τις επόμενες εβδομάδες. Κατά μέσο όρο, το υπόλοιπο των φοιτητικών δανείων που διαγράφεται στο πλαίσιο του PSLF είναι περίπου 70.000 δολάρια, σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση του εμπειρογνώμονα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Mark Kantowitz.

Η ανακοίνωση έρχεται στην τελική ευθεία της αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ της αντιπροέδρου Kamala Harris και του πρώην προέδρου Donald Trump. Η Harris, εκτός από το γεγονός ότι εργάστηκε στην κυβέρνηση Biden για τις προσπάθειες ανακούφισης των φοιτητικών δανείων, έχει επίσης υποσχεθεί να ενισχύσει το πρόγραμμα PSLF εάν κερδίσει τον Νοέμβριο, με έμφαση στο να βοηθήσει περισσότερους μαύρους άνδρες να γίνουν δάσκαλοι σε δημόσια σχολεία. Αντίθετα, ο Trump έχει ζητήσει την κατάργηση της πρωτοβουλίας Public Service Loan Forgiveness και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις άλλες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διαγραφή του εκπαιδευτικού χρέους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο γηραιότερος, εν ζωή, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ψηφίζει Χάρις

Harris ή Trump: Διαφορετικές οικονομικές πολιτικές με ίδιο αποτέλεσμα

Προεκλογικές υποσχέσεις τρισεκατομμυρίων – Τα μέτρα από Harris και Trump δεν υπολογίζουν το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News