Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 12:37
EUROSTAT

Ευρωζώνη: Κάτω από το 2% έπεσε ο πληθωρισμός – Στην Ελλάδα ο τέταρτος υψηλότερος

Ευρωζώνη: Κάτω από το 2% έπεσε ο πληθωρισμός – Στην Ελλάδα ο τέταρτος υψηλότερος

Ελαφρώς χαμηλότερα αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, με τη νέα εκτίμηση της Eurostat να δείχνει ότι διαμορφώθηκε στο 1,7% από 1,8% που κατέγραφε αρχικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τιμή αρκετά χαμηλότερη από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται -από αγορές και αναλυτές- να αποφασίσει νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ η αρχική εκτίμηση έδειχνε ότι διαμορφώθηκε στο 3%. Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο πληθωριστικό ρυθμό στην Ευρωζώνη, μαζί με την Κροατία. Σημειώνεται ότι ο υψηλότερος δείκτης τιμών καταναλωτή στο μπλοκ καταγράφηκε στο Βέλγιο (4,3%), την Ολλανδία (3,3%) και την Εσθονία (3,2%), ενώ ο χαμηλότερος στην Ιρλανδία (0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (αμφότερες 0,7%).

Ευρωζώνη: Κάτω από το 2% έπεσε ο πληθωρισμός – Στην Ελλάδα ο τέταρτος υψηλότερος-1

Στην Ευρωζώνη συνολικά, τη μεγαλύτερη ώθηση στον πληθωρισμό έδωσε ο τομέας των υπηρεσιών (1,76%), ενώ ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 0,47% και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,12%). Πτωτικά με -0,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένας δείκτης που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ και εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, στο 2,7% από 2,8% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. 

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Σήμερα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων, ως «απάντηση» στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% και είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω προσαρμογές τους επόμενους μήνες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είχε τονίσει για άλλη μια φορά ότι οι αξιωματούχοι θα αξιολογούν κάθε μήνα τα νέα στοιχεία και θα κινούνται ανάλογα. 

Ωστόσο, τα πρακτικά της περασμένης συνεδρίασης έδειξαν ότι αυξάνεται εν συνόλω η ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μεγαλώνουν συνεχώς, εντείνοντας και τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μέτρα χαλάρωσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ωρα μηδέν» για την ΕΚΤ – Τι περιμένουν αγορές και αναλυτές

ΕΚΤ: Πέντε βασικά ερωτήματα – Στροφή από τον πληθωρισμό προς την οικονομία;

«Τρίζει» η αγορά απασχόλησης στην Ευρώπη – Η ΕΚΤ παίρνει τα μέτρα της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News