Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο iPhone ή μεταχειρισμένο smartphone; Πονοκέφαλος για την Apple μια αγορά που ανθεί

Νέο iPhone ή μεταχειρισμένο smartphone; Πονοκέφαλος για την Apple μια αγορά που ανθεί

Γυρνώντας πίσω στο 2007, ο Steve Jobs παρουσιάζοντας το iPhone, είχε δηλώσει ότι κάθε τόσο έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν που αλλάζει τα πάντα. Μπορεί να είχε δίκιο, αλλά 17 χρόνια μετά, τα δεδομένα για τις πωλήσεις και οι κριτικές για το iPhone 16 που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο είναι μάλλον απογοητευτικά.

Ενδεικτικά οι προπαραγγελίες σημειώνουν μείωση 13% σε σχέση με τις πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα για το περσινό iPhone 15. Το iPhone 15 είχε επίσης ένα απογοητευτικό ξεκίνημα στη χρονιά: από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η Apple κατέγραψε πτώση 10% στα έσοδα από τα τηλέφωνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να γυρίζουν την πλάτη στα πολυαναμενόμενα «κορυφαία τεχνολογικά γεγονότα της χρονιάς», καθώς πλέον βλέπουν τις νέες κυκλοφορίες περισσότερο σαν μια αναβάθμιση λογισμικού, τυλιγμένη σε συσκευασία δώρου.

Η άνοδος των μεταχειρισμένων smartphones

Η ζήτηση έχει στραφεί στην αγορά των ανακατασκευασμένων, μεταχειρισμένων smartphones. Η παγκόσμια αγορά τέτοιου τύπου συσκευών αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση από το 2021 έως το 2022, με την Apple να αποτελεί το ήμισυ της αγοράς μεταχειρισμένων τηλεφώνων το 2022. 

Στην Ευρώπη, περίπου το 43% των ανθρώπων έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα ανακατασκευασμένο τηλέφωνο (πρόκειται για τα λεγόμενα refurbished), σύμφωνα με έρευνα του 2023 που διεξήχθη από τη Vodafone και την Recommerce Group. Η Zion Market Research εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 13% ετησίως μέχρι το 2032.

Από στόμα σε στόμα

Ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα τα ανακατασκευασμένα τηλέφωνα, χάρη στις διαφημιστικές καμπάνιες και την από στόμα σε στόμα επικοινωνία. Όταν μαθαίνουν κάποιος φίλος τους έχει ένα iPhone 12 και εξακολουθεί να είναι το πιο ενεργό μέλος της ομαδικής συνομιλίας τους, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν και εκείνοι ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο. 

Επιπλέον, η ποιότητα των επισκευών και οι εγγυήσεις από τους πωλητές ανακατασκευασμένων τηλεφώνων έχουν βελτιωθεί, καθιστώντας τα τηλέφωνα αυτά λιγότερο επικίνδυνα για τους αγοραστές. Ένα κίνητρο για την αγορά τους είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά το κυριότερο είναι οι υψηλές τιμές ενός νέου μοντέλου, χωρίς το αναμενόμενο αντίκρισμα. 

Υψηλή κερδοφορία

Οι πωλητές ανακατασκευασμένων συσκευών τεχνολογίας πιστεύουν ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτούν. Η Back Market, μια αγορά μεταχειρισμένης τεχνολογίας με έδρα τη Γαλλία, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και είναι σε καλό δρόμο για να γίνει κερδοφόρα στην Ευρώπη για πρώτη φορά φέτος, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Thibaud Hug de Larauze. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει 15 εκατομμύρια πελάτες και έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια συσκευές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Back Market είχε έναν καλό αριθμό επαναλαμβανόμενων αγοραστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. 

Τα τηλέφωνα αποτελούν την πλειονότητα των πωλήσεων της Back Market, αλλά η εταιρεία πουλά επίσης, μεταξύ άλλων, έξυπνα ρολόγια, ακουστικά, φορητούς υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Η ανακατασκευασμένη τεχνολογία συγκαταλέγεται πλέον στις πέντε πιο δημοφιλείς κατηγορίες μεταχειρισμένων προϊόντων που αγοράζονται στο eBay.

Οι έμποροι ανακατασκευασμένων τηλεφώνων βρίσκουν επίσης δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πολυετές μάρκετινγκ που εκμεταλλεύεται τη «newphoria», το αίσθημα ενθουσιασμού που νιώθουν οι άνθρωποι όταν ανοίγουν τα κουτιά ενός λαμπερού νέου τεχνολογικού προϊόντος. 

Η Back Market  διεξήγαγε πρόσφατα μια διαφημιστική εκστρατεία με τηλέφωνα – «έκπληξη». Για 249 δολάρια ή 299 ευρώ, οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν ένα ανακαινισμένο iPhone ή Android χωρίς να γνωρίζουν το μοντέλο που θα έπαιρναν. Τα τηλέφωνα εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες στη Γαλλία και μόλις σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ. 

Ο Tim Cook σίγουρα δεν βλέπει την άνοδο των ανακατασκευασμένων τηλεφώνων σαν απειλή. Ήδη έχουν πουληθεί δεκάδες εκατομμύρια iPhone 16, πριν καν από την κυκλοφορία του Apple Intelligence. Αλλά με τον αυξανόμενο σκεπτικισμό των καταναλωτών για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ενδιαφέρον τους για τα μεταχειρισμένα τηλέφωνα, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρατεύσει τρόπους να εντυπωσιάσει το αγοραστικό κοινό για να αντιστρέψει την τάση του φθίνοντος ενθουσιασμού, με τα iPhone 17, 18, 19 και 20.

Άλλωστε σε μια εποχή συνεχών τεχνολογικών αλλαγών, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται ο καταναλωτής είναι ένα απλό τηλέφωνο, κάτι που φαίνεται να υιοθετεί η Gen Z.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει λόγος να αγοράσουμε τα νέα smartphones της Apple, της Google, της Samsung ή της Huawei;

Apple: Οι δύο λέξεις που δεν αναφέρθηκαν στην παρουσίαση του iPhone 16

Warren Buffett: Σύμπτωση ή σχέδιο η μείωση συμμετοχής του στην Apple;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News