Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Ετοιμάζει αμερικανικούς στόχους σε περίπτωση νέων δασμών από Τραμπ

ΕΕ: Ετοιμάζει αμερικανικούς στόχους σε περίπτωση νέων δασμών από Τραμπ

Λίστα με αμερικανικά αγαθά τα οποία θα μπορούσε να βάλει ως στόχο για δασμούς, ετοιμάζει η ΕΕ σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και υλοποιήσει τις απειλές του για επιβολή δασμών στο εμπόριο με την Ευρώπη. 

Οι νέοι δασμοί σε αμερικανικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν βασικό σενάριο για την ΕΕ και θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως αντίποινα σε κίνηση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με πηγές. 

Η προσέγγιση που θα επιθυμούσε η ΕΕ είναι μία συμφωνία με τον Τραμπ σε ορισμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα, ανέφεραν οι πηγές. 

Ο Τραμπ έπιασε εξ απήνης την Εε ΤΟ 2018 όταν ο ίδιος επέβαλε δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τότε, η ΕΕ είχε στοχεύσει πολιτικά ευαίσθητες επιχειρήσεις με ανταποδοτικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των Harley-Davidson και Levi Strauss & Co. Από το 2016, η ΕΕ έχει υιοθετήσει αρκετά εμπορικά αμυντικά εργαλεία. 

Transatlantic Trade

Source: Eurostat

Ο Τραμπ έχει πει ότι ως πρόεδρος, θα στόχευε χώρες όπως η Κίνα με δασμούς από 60% έως 100%, με γενικούς δασμούς 10% στις εισαγωγές από άλλες χώρες. Θα μπορούσε επίσης να επιβάλει αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που σιωπηρά κυνηγούν τους πρωταθλητές τεχνολογίας των ΗΠΑ.

«Η ΕΕ ακούγεται τόσο ωραία», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του τον Ιούλιο στο Bloomberg. «Αγαπάμε τη Σκωτία και τη Γερμανία. Αγαπάμε όλα αυτά τα μέρη. Αλλά μας συμπεριφέρονται βίαια».

Έκανε λόγο επίσης για απροθυμία στην Ευρώπη να εισάγει αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ως βασικούς μοχλούς του εμπορικού ελλείμματος άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια στατιστική που θεωρεί κρίσιμο μέτρο οικονομικής δικαιοσύνης.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η ΕΕ ετοίμαζε μια εκτίμηση επιπτώσεων των εκλογών στις ΗΠΑ, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σενάριο στο οποίο ο Τραμπ αναδεικνύεται νικητής.

Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult που διεξήχθη τον περασμένο μήνα δείχνει ότι η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο Τραμπ βρίσκονται σε σκληρή κούρσα στις επτά πολιτείες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι κορυφαία προτεραιότητα. Σε περίπτωση νίκης της Χάρις, η ΕΕ θα επιδιώξει να διευθετήσει αρκετούς από τους  παράγοντες που έμειναν άλυτοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, όπως μια μόνιμη συμφωνία για την απαλλαγή από τους εναπομείναντες δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, είπαν οι πηγές.

Η Χάρις χαρακτήρισε τις δασμολογικές προτάσεις του Τραμπ ως φόρο για τους Αμερικανούς καταναλωτές και οι επικριτές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το κόστος μιας σειράς περικοπών φόρου εταιρειών και εισοδήματος που πρότεινε.

Παρόλο που η ρητορική του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν πιο συμβιβαστική από εκείνη του Τραμπ και η ευθυγράμμισή του με την ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία βοήθησε στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν επίγνωση ότι η εμπορική πολιτική του εξακολουθεί να έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του. .

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News