Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Harris ή Trump: Διαφορετικές οικονομικές πολιτικές με ίδιο αποτέλεσμα

Harris ή Trump: Διαφορετικές οικονομικές πολιτικές με ίδιο αποτέλεσμα

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είτε εκλεγεί η Kamala Harris είτε ο Donald Trump, αν και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg δίνουν στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ένα προβάδισμα ως προς τις πιθανές επιδόσεις της στην οικονομία συνολικά.

Ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά να παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,2% σε ετήσια βάση τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με τους δύο υποψηφίους, σύμφωνα με την έρευνα 29 οικονομολόγων που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου. Η διάμεση πρόβλεψη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.

Και οι δύο μετρήσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν σε πληθωρισμό 2% και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα επιτόκια θα παραμείνουν σχετικά αυξημένα και με τους δύο υποψηφίους, αν και οι οικονομολόγοι βλέπουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε μια κυβέρνηση της Harris σε σύγκριση με τον Trump.

Οι ατζέντες των υποψηφίων είναι πολύ διαφορετικές, οπότε οι παρόμοιες προβλέψεις αποτελούν έκπληξη. Ακόμα κι έτσι, το 62% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι η Ηarris θα ακολουθήσει μια πολιτική ατζέντα που θα είναι πιο ευνοϊκή για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και του πληθωρισμού. Το υπόλοιπο 38% δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Trump θα έχει καλύτερες επιδόσεις από την άποψη αυτή.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump αφορά στους δασμούς. Ο πρώην πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι είναι υπέρ ενός βασικού ορίου δασμών ύψους 20% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και έως και 60% εάν προέρχονται από την Κίνα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει την επιβολή δασμών και από άλλες χώρες στα αμερικανικά αγαθά, γεγονός που θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Και οι δύο υποψήφιοι στην προεκλογική τους εκστρατεία προσπάθησαν να αποδείξουν στους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις υψηλές τιμές και τα επιτόκια ότι οι πολιτικές τους θα ενισχύσουν την οικονομία. Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν έχει περιγράψει εκτενώ πώς θα χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα αυτά, ενώ αμφότεροι θα επιβάρυναν περαιτέρω δημοσιονομικά τη χώρα.

Στο ενδεχόμενο εκλογής του Trump, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 2,25 τρισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τα 2 τρισ. δολάρια της Harris, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Το έλλειμμα -το οποίο de;ixnei πόσο οι ομοσπονδιακές δαπάνες υπερβαίνουν τα έσοδα- ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,9 τρισ. δολάρια.

Η ατζέντα της Harris θεωρείται γενικά ότι επιβαρύνει λιγότερο τα ελλείμματα, καθώς σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους σε πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες, κάτι που ορισμένοι λένε ότι θα μπορούσε να αντισταθμίσει το κόστος για πολιτικές όπως η κάλυψη από το Medicare των οικιακών βοηθών υγείας και η βοήθεια για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα προγράμματά της θα μπορούσαν να κοστίσουν ακριβά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της φορολογικής πίστωσης για τα παιδιά.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο του Trump για την παράταση των φορολογικών περικοπών, καθώς και οι πρόσθετες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τα ομοσπονδιακά έσοδα. Για να το αντισταθμίσει αυτό, σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες, να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας και να βασιστεί σε δασμούς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι αμερικανικές εκλογές – Οι κίνδυνοι από τις πολιτικές Harris και Trump

Προεκλογικές υποσχέσεις τρισεκατομμυρίων – Τα μέτρα από Harris και Trump δεν υπολογίζουν το χρέος

ΗΠΑ: Το τρικέφαλο οικονομικό τέρας που εισβάλλει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News