Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παράξενη ιστορία ενός «Ρομπέν των Δασών» – Ο μοναχός που έγινε δισεκατομμυριούχος

Η παράξενη ιστορία ενός «Ρομπέν των Δασών» – Ο μοναχός που έγινε δισεκατομμυριούχος

Σπούδασε στο Princeton, αλλά παράτησε το πανεπιστήμιο για να ζήσει στην Ινδία σαν μοναχός.  Κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, έβγαλε δισεκατομμύρια πουλώντας καφεΐνη σε ξάγρυπνους φορτηγατζήδες στα βενζινάδικα, όμως  αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη στην Ινδία. Από μοναχός σε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο 71χρονος Manoj Bhargava έχει ζήσει μια πολυτάραχη ζωή. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, θα πρέπει να προσθέσει στις διάφορες ιδιότητες που είχε έως τώρα και εκείνη του φοροφυγά.

Ο Bhargava, παιδί μιας εύπορης οικογένειας, γεννήθηκε το 1953 στην Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία 14 ετών, για τις διδακτορικές σπουδές του πατέρα του.

Ο ίδιος εισήλθε στο Princeton,  αλλά έπειτα από τον πρώτο του χρόνο, διαπίστωσε ότι χρειαζόταν μια διαφορετική εκπαίδευση.

Η παράξενη ιστορία ενός «Ρομπέν των Δασών» – Ο μοναχός που έγινε δισεκατομμυριούχος-1

Αφότου διάβασε ένα βιβλίο για έναν ινδουιστή μοναχό του 19ου αιώνα, επέστρεψε στην Ινδία, όπου ζούσε σε μοναστήρια αφιερωμένα στον εκλιπόντα γκουρού Hans Ram Singh Rawat, ο οποίος δίδασκε την ένωση με τον θεό μέσω του διαλογισμού. Τελικά, έμεινε εκεί για 12 χρόνια, λέγοντας ότι έμαθε «τι είναι η σοφία, πώς να σκέφτεται, ποια είναι η διαδικασία της σκέψης».

Και όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Πειραματίστηκε με χημικές ουσίες που έκαναν τα γυναικεία καλσόν πιο ανθεκτικά και κατοχύρωσε πατέντες για ομοιοπαθητικές θεραπείες κατά του στρες και των αιμορροΐδων.

Όμως, η μεγάλη του επιτυχία θα ερχόταν αφότου σε μία εμπορική έκθεση δοκίμασε ένα ποτό με καφεΐνη. Με βάση αυτό, δημιούργησε το 5-Hour Energy, ένα πολύ συμπυκνωμένο ποτό 60 γραμματίων που πωλείται σε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ ανά τις ΗΠΑ. Το ενεργειακό ποτό  κάνει θραύση ανάμεσα στους φορτηγατζήδες που μετρούν πολλές ώρες στο τιμόνι και τους φοιτητές που ξενυχτούν για να διαβάσουν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

«Ω θεέ μου, βγάζουμε πολλά χρήματα εδώ. Τι να κάνω με αυτά;», είχε πει ο Bhargava σε ένα ντοκιμαντέρ του 2015. Τότε, υπολόγιζε την περιουσία του στα 4 δισ. δολάρια.

Ο επιχειρηματίας αποφάσισε να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη στην Ινδία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, χάρισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του γκουρού, για να τα  μοιράσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και άνοιξε ένα εργαστήριο κοντά στο Ντιτρόιτ για εφευρέσεις με καλό σκοπό, όπως για παράδειγμα ένα ποδήλατο γυμναστικής που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.  

Ο Bhargava δηλώνει ότι ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο «μηδενικού κέρδους», όπου στόχος του είναι να βγάζει χρήματα από τους πλούσιους για να τα δίνει στους φτωχούς. Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία επεκτάθηκε στις ιατρικές συσκευές, ένα «σούπερ νερό» και τα media, όπου έγινε για λίγο ο εκδότης του περιοδικού Sports Illustrated.

Όμως σύμφωνα με τα όσα τον κατηγορούν οι αμερικανικές αρχές, ο Bhargava δεν είναι ένας άλλος Ρομπέν των Δασών, αλλά ένας φοροφυγάς.

Όπως λένε, μείωσε παράτυπα τις φορολογικές του υποχρεώσεις δωρίζοντας ένα μερίδιο αξίας 624 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία του 5-Hour Energy σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά στη συνέχεια το αγόρασε ξανά με μια υποσχετική, χωρίς ουδέποτε να παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας ή τη συνταγή του ποτού της. Υπό έλεγχο βρίσκονται και οι δωρεές του στην οικογένεια του γκουρού, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μία «βιτρίνα», προκειμένου  να αποφύγει φόρους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η ισπανική δυναστεία του ψωμιού – Ξεκίνησαν από έναν φούρνο, ετοιμάζονται να γίνουν δισεκατομμυριούχοι

Ξεκίνησε χωρίς πτυχίο, ψήνοντας μπισκότα και έγινε δισεκατομμυριούχος

Η αυτοκρατορία που γεννήθηκε σε ένα υπόγειο – Παράτησε το σχολείο αλλά έφτασε στο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News