Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 14:18
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Στην Κίνα, γάτες και σκύλοι πιάνουν δουλειά – Ποιοι τους προσλαμβάνουν

Στην Κίνα, γάτες και σκύλοι πιάνουν δουλειά – Ποιοι τους προσλαμβάνουν

Τεμπελιά και ανεμελιά τέλος, για τα κατοικίδια στην Κίνα. Οι ιδιοκτήτες τους τα στέλνουν για δουλειά, προκειμένου να κερδίσουν τον δικό τους επιούσιο. Όσο όμως και αν φαίνεται χαριτωμένη και διασκεδαστική αυτή η τάση, μπορεί να ερμηνευτεί και ως σημείο των καιρών. Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, η Κίνα αναμένεται να έχει περισσότερα κατοικίδια ζώα από νήπια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα καφέ κατοικίδιων ζώων ανθούν στην ασιατική χώρα. Οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τα ζώα που περιφέρονται στο κατάστημα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των χώρων  να χρεώνουν περισσότερα για την εμπειρία. Οι πελάτες που επισκέπτονται τα καφέ γάτας και σκύλου της Κίνας συνήθως πληρώνουν ένα εισιτήριο εισόδου, που κυμαίνεται από 30-60 γουάν (4-8,5 δολάρια) ανά άτομο ή απλώς πρέπει να παραγγείλουν κάτι, όπως ένα φλιτζάνι καφέ.

Η Jane Xue έστειλε τον σκύλο της, ένα θηλυκό 2χρονο Samoyed με το όνομα OK, για την πρώτη του μέρα στη δουλειά, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο εργοδότης του; Ένα καφέ για σκύλους στη Φουζού, στη νοτιοανατολική Κίνα. Η 27χρονη διδακτορική φοιτήτρια δήλωσε ότι ένιωσε όπως οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους την πρώτη ημέρα στο σχολείο και πως ήθελε η σκυλίτσα της να βιώσει μια διαφορετική ζωή, όσο εκείνη και ο σύντροφός της έβγαιναν έξω. «Θα παίξει με άλλα σκυλιά και δεν θα νιώθει τόσο μόνη», σκέφτηκε. Επιπλέον,  εάν το ζώο παρέμενε στο σπίτι, θα χρειαζόταν να λειτουργεί τον κλιματισμό, κάτι που κοστίζει ακριβά.

Η OK το 2χρονο Samoyed - CNN

Η ιδέα της Xue μπορεί να ακούγεται αντισυμβατική, αλλά είναι μια αυξανόμενη τάση στην Κίνα. Ονομάζεται «Zhengmaotiaoqian» στα κινέζικα, και μεταφράζεται ως «κερδίζω χρήματα για σνακ».

Η φράση προέρχεται από την ιδέα ότι αυτά τα κατοικίδια ζώα εργάζονται στην πραγματικότητα – είτε με μερική είτε με πλήρη απασχόληση – σε καφέ για γάτες και σκύλους και στη συνέχεια επιστρέφουν το βράδυ στις οικογένειές τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Ανταγωνιστικό βιογραφικό και αγγελίες

Τους τελευταίους μήνες, ιδιοκτήτες καφετεριών αλλά και αφεντικά κατοικίδιων ζώων δημοσιεύουν αγγελίες πρόσληψης και βιογραφικά στο Xiaohongshu, μια κινεζική πλατφόρμα σαν το Instagram.

Σε μια viral ανάρτηση με τίτλο «Ποιος είναι ο μισθός για να δουλέψει κανείς σε ένα καφέ για γάτες;» ένας ιδιοκτήτης τέτοιου καφέ έγραψε: «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι θέλουν να στείλουν τις γάτες τους να δουλέψουν στο καφέ μας για γάτες, αν αυτό ισχύει, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τον μισθό του καφέ μας, καθώς μόλις πληρώσαμε μερικούς από τους παλιούς μας υπαλλήλους!».

Σύμφωνα με τη γλαφυρή ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες likes, μια γκριζόλευκη γάτα με το όνομα Datou («μεγάλο κεφάλι») κατέληξε να πάρει πέντε κονσέρβες γατοτροφής «μετά από φόρους».

«Ζητούνται υπάλληλοι γάτες!» έγραψε ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος καφέ σε μια ανάρτηση στο Xiaohongshu που απέσπασε περισσότερα από 100 likes και 600 σχόλια.

«Ψάχνουμε για υγιείς, καλοδιάθετες γάτες», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης. «Προσφέρουμε ένα σνακ την ημέρα και έκπτωση 30% για τους φίλους των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων!».

Όταν το γουργουρητό είναι προσόν

Κάποια κατοικίδια πάντως δεν είναι τόσο τυχερά όσο η OK στο κυνήγι εργασίας. Η Xin Xin, μια 33χρονη Κινέζα δασκάλα σε δημοτικό σχολείο στο Πεκίνο, έχει δύο γάτες (μια ασπρόμαυρη και μια πορτοκαλί), καθώς και έναν σκύλο Shiba Inu. Ψάχνει για δουλειά για την 2χρονη ασπρόμαυρη γάτα της, Zhang Bu’er, που στα κινέζικα σημαίνει «όχι ηλίθιος».

Ο Zhang Bu’er - CNN

Η Xin δημοσίευσε το βιογραφικό σημείωμα του γάτου της στο Xiaohongshu στις 8 Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας να του βρει δουλειά σε ένα καφέ για γάτες, αλλά δεν είχε καμία τύχη ακόμα.

«Είναι φιλικός με τους ανθρώπους και καλός στο γουργουρητό!» έγραψε η Xin στο βιογραφικό του Zhang Bu’er, σημειώνοντας ότι «περιμένουν μόνο μερικές κονσέρβες γατοτροφής ή σνακ για μισθό».

Ο Zhang Bu’er περνάει τις μέρες του κοιμώμενος και κάνει «παρκούρ» τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο του ζευγαριού. Το πιο ενοχλητικό για την Xin είναι ότι ο γάτος κουλουριάζεται πάντα στο laptop της όταν εκείνη δουλεύει υπερωρίες.

Η Xin ξοδεύει περίπου 500 γιουάν (71 δολάρια) τον μήνα για να ταΐζει τις δύο γάτες της. «Νομίζω ότι (ο Zhang Bu’er) βαριέται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε, προσθέτοντας, «μια δουλειά θα τον βοηθούσε να κάψει λίγη ενέργεια».

Η αγορά εργασίας για τα κατοικίδια διευρύνεται ταχέως, οπότε η Xin δεν θα πρέπει να απογοητεύεται που ο γάτος της δεν έχει βρει ακόμα δουλειά. Το πρώτο καφέ για γάτες στην Κίνα άνοιξε στη νότια πόλη Γκουανγκζού το 2011 και ο αριθμός των παρόμοιων εγκαταστάσεων αυξάνεται κατά 200% ετησίως στη χώρα. Μέχρι το 2023, υπήρχαν περισσότερες από 4.000 εταιρείες που σχετίζονται με καφέ γάτας στη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Διπλάσια τα κατοικίδια από τα μωρά το 2030

Ποια πόλη απειλεί τους γατόφιλους με την επιβολή «φόρου γάτας»

Τα Tamagotchi κάνουν comeback – Και όχι μόνο για νοσταλγούς των ’90s

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News