Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2%, λόγω αδύναμης ζήτησης από Κίνα

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2%, λόγω αδύναμης ζήτησης από Κίνα

Περισσότερο από 2% υποχώρησαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε ξανά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2024 και το 2025, την ώρα που οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα. 

Τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να πείσουν τους επενδυτές, την ώρα που οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 2,2% στα 77,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 73,88 δολάρια, με πτώση 2,3%.

Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου διεθνώς για φέτος και το επόμενο έτος, προβαίνοντας στην τρίτη διαδοχική υποβάθμιση. 

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εισαγωγός αργού, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης των προβλέψεων για φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ περιόρισε ξανά την πρόβλεψή του κατά 580.000 βαρέλια από 650.000 βαρέλια. 

Οι εισαγωγές της Κίνας το πρώτο εννεάμηνο του έτους μειώθηκαν 3% από πέρυσι στα 10,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας επιδεινώθηκαν το Σεπτέμβριο, εν μέσω ερωτηματικών για το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Η απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και μέτρων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως η εξασθενημένη κατανάλωση και η εξάρτηση από επενδύσεις σε υποδομές έχουν προκαλέσει νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μουκές Σάχντεφ της Rystad Energy. 

Στην πτώση των τιμών πετρελαίου οδήγησε και η άνοδος του δολαρίου σε υψηλό εννέα εβδομάδων στη σημερινή συνεδρίαση. Ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο που αποτιμάται σε δολάριο από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News