Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να καυχιέστε χωρίς να γίνεστε αντιπαθητικοί – Μελέτη δίνει τη λύση

Πώς να καυχιέστε χωρίς να γίνεστε αντιπαθητικοί – Μελέτη δίνει τη λύση

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά όσοι ψάχνουν για δουλειά ή προσπαθούν να προωθήσουν την εταιρεία τους σε επενδυτές: Όταν καυχιούνται μπορεί να φαίνονται πιο ικανοί, όμως γίνονται και πιο αντιπαθητικοί.

Μια ομάδα ερευνητών βρήκε τη λύση. Και την ονόμασε «humorbragging». Πρόκειται για την τακτική του να μιλά κανείς για τα επιτεύγματα ή τα ταλέντα του, βάζοντας μία μικρή δόση χιούμορ. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να «διαφημίσουν» τους εαυτούς τους χωρίς να φαίνονται αλαζόνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν ή να εξασφαλίσουν μια επένδυση για την επιχείρησή τους.

«Όταν διαφημίζουν τον εαυτό τους με χιούμορ,  τους βοηθά να δείχνουν αυτοπεποίθηση χωρίς να τους κοστίζει σε συμπάθεια», εξηγεί στη Wall Street Journal η Jieun Pai, καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έκαναν μια σειρά μελετών για να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα του «humorbragging». Σε μία από αυτές, έστειλαν δύο βιογραφικά σε 345 εταιρείες. Η μία εκδοχή του βιογραφικού εμπεριείχε μία μικρή δόση χιούμορ. «Όσο περισσότερο καφέ μου δώσετε, τόσο πιο παραγωγικός θα είμαι», έγραφε. Αυτό το χιουμοριστικό βιογραφικό έλαβε απαντήσεις από 156 εταιρείες, ενώ η «σοβαρή» εκδοχή του μόνο από 125.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις τέσσερις πρώτες σεζόν της σειράς «Shark Tank», όπου επιχειρηματίες ζητούν χρηματοδότηση για την εταιρεία τους. Όσοι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποίησαν το χιούμορ για να υπογραμμίσουν τα επιτεύγματά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, διαπιστώθηκε.

Βέβαια, όπως τονίζει η Pai, κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί το χιούμορ για να προωθήσει τον εαυτό του.  Εάν κάποιος χρησιμοποιεί το χιούμορ για να υποτιμήσει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο, δεν θα έχει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το «humorbragging».

«Κάποιες φορές κάνουμε αστεία με τα οποία υποτιμούμε τον εαυτό μας, αλλά αυτό γυρίζει μπούμερανγκ και υποβαθμίζει τα επιτεύγματά μας», εξηγεί η καθηγήτρια. «Δεν σε βοηθά να δείχνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η απλή ερώτηση με την οποία μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων

Τα 3 σημάδια ότι είστε κακοί στη δουλειά σας – Τι λέει ένας ειδικός με εμπειρία 40 ετών

Τα 3 στοιχεία που ψάχνει ένας δισεκατομμυριούχος στις προσλήψεις – Για οποιαδήποτε θέση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News