Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενιά «σάντουιτς» και στο γραφείο – Οι μάνατζερς που δέχονται πίεση και δεν αντιμιλούν

Γενιά «σάντουιτς» και στο γραφείο – Οι μάνατζερς που δέχονται πίεση και δεν αντιμιλούν

Στην «φρέσκια» φουρνιά νέων εργαζομένων ή στους πεπειραμένους που βαίνουν προς συνταξιοδότηση στρέφεται η προσοχή των προϊσταμένων, οι οποίοι προσπερνούν μια γενιά υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το ηθικό τους, αλλά και τη στάση τους απέναντι στη δουλειά.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, παρότι αποτελούν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, δηλαδή τουλάχιστον τρεις φορές ο αριθμός των boomers στο γραφείο, τα μέλη της Gen X είναι λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με άλλες γενιές να πουν ότι έχουν ισχυρή αίσθηση του ανήκειν στην εταιρεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας λογισμικού επαγγελματικής χρήσης Achievers. Πρόκειται για τους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 44 και 59 ετών, οι οποίοι είναι επίσης 30% λιγότερο πιθανό από άλλους να πουν ότι αναγνωρίζεται ουσιαστικά η δουλειά τους.

«Οι ερωτηθέντες της Gen X είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να πουν ότι είναι αφοσιωμένοι, ενθουσιώδες, αναγνωρισμένοι ή παραγωγικοί στη δουλειά. Επίσης, αισθάνονται ότι έχουν λιγότερη στήριξη στη διαχείριση της ευημερίας τους και είναι λιγότερο ανθεκτικοί σε απροσδόκητες προκλήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα της Achievers.

Σε αυτή τη φάση, οι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πιθανό να έχουν αναλάβει χρέη προϊστάμενου. Σύμφωνα με μελέτη του UKG Workforce Institute από το 2023, σχεδόν οι μισοί μάνατζερ στο μεσαίο σκαλοπάτι της ιεραρχίας θέλουν να παραιτηθούν, καθώς έχουν επιβαρυνθεί από τις υπερβολικές ευθύνες και δέχονται πολλή πίεση. Εξάλλου, είναι άγραφος κανόνας ότι αυτή η επαγγελματική ομάδα οφείλει λίγο-πολύ να λειτουργεί με ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα η διοίκηση κατά κάποιον τρόπο να «ξεχνά» ότι πρέπει να δίνει κριτική, προσοχή και αναγνώριση, ακριβώς όπως και κάθε σε άλλη ηλικιακή ομάδα στον εργασιακό χώρο.

Δεδομένου ότι καλούνται να είναι αφενός εργαζόμενοι αφετέρου ηγέτες μιας ομάδας, πληθαίνουν και τα φαινόμενα της εργασιακής κόπωσης (burnout) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά άτομα από αυτή τη γενιά έχουν σοβαρές ευθύνες εκτός του γραφείου, καθώς αφενός μεγαλώνουν τα παιδιά τους αφετέρου προσέχουν τους γονείς τους που γερνούν.

Μεγάλη σημασία βέβαια έχει και το πώς τείνει να προσεγγίζει τα προβλήματα αυτή η γενιά, καθώς τα μέλη της Gen X είναι λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με άλλες γενιές, όπως η Gen Z, να μιλήσουν ανοιχτά όταν κάτι τους ενοχλεί. 

Τι κοιτάζει η Gen X στον χώρο εργασίας;

Σύμφωνα με την έκθεση της Achievers, η Gen X σε αντίθεση με τις νεότερες γενιές είναι λιγότερο πιθανό να ψάχνει ενεργά για άλλη δουλειά, ακόμα κι αν αισθάνεται αδιαφορία για την τρέχουσα θέση. Αυτό που θα έκανε τους εργαζομένους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να ψάξουν για νέα δουλειά είναι τα προβλήματα στην εργασιακή κουλτούρα, όπως χαμηλή αναγνώριση της δουλειάς τους, κακή σχέση με τον εργοδότη ή χαμηλή αίσθηση του ανήκειν. 

Και αντίστροφα, οι εργαζόμενοι της Gen X που είναι ευχαριστημένοι με την τρέχουσα δουλειά τους είναι 50% πιο πιθανό να μείνουν σε αυτή ακριβώς επειδή έχουν μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν.

Διαβάστε επίσης:

Η ενηλικίωση δεν έρχεται στα 18 λένε οι νέοι – Πότε σταματάμε να είμαστε παιδιά

Το χάσμα των γενεών – Αυτό το emoji που χρησιμοποιούν όλοι θεωρείται τώρα επιθετικό

Οι millennials θα γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία – Μπορούν να διαχειριστούν τόσα χρήματα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News