Business & Finance Κυριακή 13/10/2024, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απλή ερώτηση με την οποία μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων

Η απλή ερώτηση με την οποία μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων

Αρκεί μια απλή ερώτηση για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων, λέει ο συγγραφέας και ειδικός ηγεσίας, Simon Sinek.

«Μπορείς να με βοηθήσεις;».

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι εάν ζητήσουμε βοήθεια, αυτό μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμοι. Όμως σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό είναι μια συνηθισμένη παρανόηση. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας εμπιστευτούν εάν ζητήσουμε τη βοήθειά τους.

«Ένας φίλος μου πέρασε κάτι άσχημο. Του είπα ‘έχω εβδομάδες να σου μιλήσω’. Και τότε άρχισε να μου λέει: ‘Περνάω δύσκολα’», θυμάται ο Sinek. «Του είπα: ‘Γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο’, και αυτός απάντησε: ‘Δεν ήθελα να σε ενοχλήσω’».

Ο διάλογος αυτός θύμωσε τον Sinek: «Πώς τολμάς να είσαι τόσο εγωιστής ώστε να μου αρνηθείς την τιμή να σου συμπαρασταθώ όταν το χρειαζόσουν;».

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν ζητάμε βοήθεια και αυτό είναι κάτι που ισχύει όχι μόνο στις φιλικές σχέσεις, αλλά και στις επαγγελματικές.

Όταν κάνετε ειλικρινείς ερωτήσεις στη δουλειά και όταν μιλάτε ανοικτά για κάτι που σας δυσκολεύει, χτίζετε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης, συμφωνεί η ερευνήτρια συναισθηματικής νοημοσύνης Jenny Woo.

«Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μιλούν ανοικτά για τις δυσκολίες τους. Δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τους φόβους και τις αποτυχίες τους στους άλλους. Βλέπουν τα τρωτά σημεία τους σαν μια δύναμη και έναν τρόπο να χτίσουν πιο βαθιές σχέσεις», λέει η Woo στο CNBC.

Ερωτήσεις όπως «τι σκέφτεσαι για αυτό;» ή «πώς νιώθεις για αυτό;» μπορεί να βοηθήσουν έναν ανοικτό διάλογο με τους ανθρώπους γύρω μας, είτε πρόκειται για την προσωπική ή για την επαγγελματική μας ζωή. «Οι άνθρωποι με την υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να ενσωματώνουν ερωτήσεις σε οποιαδήποτε συζήτηση για να πυροδοτήσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον», προσθέτει η ερευνήτρια.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς ερωτήσεις και να εμφανίζεται ευάλωτος. Οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» να σκέφτονται ανεξάρτητα και να θέλουν να βρίσκουν λύσεις μόνοι τους. Πολλοί φοβούνται μην γίνουν βάρος ή δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τις προθέσεις των άλλων.

Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να κάνουμε εξάσκηση, ζητώντας αρχικά βοήθεια για μικρά και απλά πράγματα, μέχρι να χτίσουμε αυτή τη συνήθεια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα 3 σημάδια ότι είστε κακοί στη δουλειά σας – Τι λέει ένας ειδικός με εμπειρία 40 ετών

Τα 3 στοιχεία που ψάχνει ένας δισεκατομμυριούχος στις προσλήψεις – Για οποιαδήποτε θέση

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί – Τρεις απλοί τρόποι και μια θεωρία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News