Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 20:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Whatever it takes» στην Κίνα – Μια ακόμα ευκαιρία να πείσει τις αγορές

«Whatever it takes» στην Κίνα – Μια ακόμα ευκαιρία να πείσει τις αγορές

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς αγοράς ενόψει της ανακοίνωσης επιπλέον μέτρων στήριξης, τα οποία θα προστεθούν στα λεγόμενα μέτρα «μπαζούκας» που δημοσιεύθηκαν μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Το Πεκίνο, το οποίο κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 5% το 2024, υπέκυψε στις έντονες πιέσεις που ασκούσαν επί μήνες οι οικονομολόγοι για ισχυρά μέτρα επεκτατικής πολιτικής και φαίνεται πως εισέρχεται στη δική του περίοδο «whatever it takes», να κάνει δηλαδή ό,τι χρειαστεί για να ανεβάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας. Εχοντας ήδη ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων δανεισμού, χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, χαλαρότερους κανόνες για την απόκτηση κατοικίας και επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, η Κίνα ετοιμάζεται για νέες κινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινώσει νέα πακέτα στήριξης, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι όμως διαφωνούν σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το μέγεθος. Κάποιοι περιμένουν πακέτα ύψους περίπου 2-3 τρισ. γιουάν (το αντίστοιχο των 283-424 δισ. δολαρίων) και άλλοι έως 10 τρισ. γιουάν (1,4 τρισ. δολάρια).

Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων από στήριξη της εγχώριας ζήτησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων. Για την ενίσχυση της ζήτησης αναμένονται μεταξύ άλλων και δαπάνες για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. 

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προέβλεψαν ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας θα ανακοινώσει ένα «μαζεμένο» συμπληρωματικό δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισαν ως τη «δεύτερη ευκαιρία του Πεκίνου να πείσει την αγορά». Τόνισαν όμως, ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές. «Μεγαλύτερο πακέτο με ξεκάθαρο κομμάτι τόνωσης της κατανάλωσης ή σαφή στόχο για την επεκτατική πολιτική του επόμενου έτους θα αποτελούσε μια θετική έκπληξη», σημείωσαν οι αναλυτές του οίκου.

Η προσέγγιση του Πεκίνου

Το Πεκίνο βέβαια ενδέχεται να αποφύγει να ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης, το οποίο θα στείλει στο κοινό το μήνυμα ότι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι σοβαρότερη. Έτσι, όπως δήλωσε στο CNBC ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Morgan Stanley, το υπουργείο ίσως επιλέξει να λανσάρει σταδιακά μικρότερα πακέτα.

Ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος στην Nomura, προβλέπει ότι το πακέτο του Σαββάτου θα είναι μικρότερο από 3% του κινεζικού ΑΕΠ, το οποίο σημειώνεται αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023.

Το υπουργείο ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων, όμως τα ακριβή ποσά θα συζητηθούν στις επόμενες ημέρες, καθώς συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης.

Πάντως, μια έκδοση της τάξης των 2 τρισ. γιουάν, όπως φαίνεται ότι δρομολογεί η Κίνα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, δεν θα τονώσει επαρκώς την οικονομία, εκτιμά ο Chen Zhao, επικεφαλής στρατηγικής στην Alpine Macro. Μιλώντας στο CNBC ο ίδιος υποστήριξε ότι το επόμενο πακέτο πρέπει να είναι μεταξύ 4-5% του ΑΕΠ, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.

«Η κινεζική κυβέρνηση είναι ήδη στριμωγμένη σε μια γωνιά, έχουν πανικοβληθεί. Αυτά είναι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της αγοράς», τόνισε, εκτιμώντας ότι το υπουργείο οικονομικών θα λανσάρει το Σάββατο ένα πακέτο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την οικονομική ανάκαμψη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ερχεται δημοσιονομικό μπαζούκας – Δαπάνες έως και 1,4 τρισ. δολάρια

Κίνα: Πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ανάπτυξη από το 1979 μέχρι το 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News