Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστές και τραπεζίτες έχασαν τη λάμψη τους στην Κίνα – Πώς έγιναν οι «αρουραίοι του finance»

Χρηματιστές και τραπεζίτες έχασαν τη λάμψη τους στην Κίνα – Πώς έγιναν οι «αρουραίοι του finance»

Η κάποτε ακμάζουσα οικονομία της Κίνας που τροφοδοτούσε φιλοδοξίες, έχει γίνει υποτονική. Με φόντο τις διευρυνόμενες ανισότητες, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απορρίπτει την ιδέα του ατομικού πλούτου. Δισεκατομμυριούχοι και επιχειρήσεις βρήκαν το Πεκίνο απέναντί τους, με την κυβέρνηση να περνά ξανά μηνύματα σοσιαλιστικού τύπου. Στην Κίνα, η αφοσίωση στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη χώρα είναι ξανά ανώτερη από την προσωπική φιλοδοξία που είχε μεταμορφώσει την τοπική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και διασημότητες κλήθηκαν τελευταία να σταματήσουν την επίδειξη στα social media. 

Τα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, που ένιωθαν έως πρότινος σαν να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, πλέον αισθάνονται ότι περνούν μια δύσκολη χρονιά. Οι αμοιβές τους που ξεπερνούσαν και τα 750.000 γουάν τον χρόνο (106.200 δολάρια), έπεσαν μέσα σε τρία χρόνια στα μισά. Τα ετήσια μπόνους, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, έχουν κοπεί.

Οι χρηματιστές αναγκάζονται να ξεχάσουν τις διακοπές στην Ευρώπη και να επιλέξουν φθηνότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, στη ΝΑ Ασία. Και φυσικά, ούτε λόγος πια για αγορές από μάρκες πολυτελείας όπως Burberry ή Louis Vuitton.

Η «λάμψη» της βιομηχανίας του finance έχει ξεθωριάσει στην Κίνα, με αποτέλεσμα τα άλλοτε «φανταχτερά» στελέχη να είναι πλέον «οικονομικοί αρουραίοι», όπως τους αποκαλούν σκωπτικά στο διαδίκτυο.

Αντιμέτωποι με τον νόμο

Το πρόβλημα είναι εντονότερο ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη, καθώς δεκάδες οικονομικοί αξιωματούχοι και διοικητές τραπεζών να έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Τράπεζας της Κίνας.

Χθες, Πέμπτη, ο πρώην υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Fan Yifei, καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Fan κρίθηκε ένοχος για δωροδοκίες άνω των 386 εκατομμυρίων γουάν (54,6 εκατ. δολάρια).

Hashtag χρηματοοικονομικά

Οι περικοπές μισθών σε τραπεζικές και επενδυτικές εταιρείες αποτελούν «καυτό» θέμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αναρτήσεις σχετικά με τη μείωση των μισθών διαρκώς πληθαίνουν και hashtags όπως «αλλαγή καριέρας από τα χρηματοοικονομικά» και «παραίτηση από τα χρηματοοικονομικά» έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu.

Οι αμοιβές του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας οργισμένης συζήτησης με φόντο τις ανισότητες των εισοδημάτων, καθώς η ψαλίδα των μισθών του finance με τον μέσο μηνιαίο μισθό που ακόμα και στις πλουσιότερες πόλεις ανέρχεται στα 12.000 γουάν, είναι τεράστια. Άλλωστε, λίγους μήνες πριν φουντώσει η σχετική συζήτηση στα social media, ο Σι είχε απευθύνει έκκληση για «κοινή ευημερία».

Τον Αύγουστο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δημοσίευσε νέους κανόνες που απαιτούν από τις επιχειρήσεις να «βελτιστοποιήσουν την εσωτερική κατανομή του εισοδήματος και να σχεδιάσουν επιστημονικά το σύστημα μισθών».

Το επόμενο έτος, η υπηρεσία επιτήρησης της διαφθοράς της χώρας επέκρινε τις ιδέες των «οικονομικών ελίτ» και την προσέγγιση «μόνο τα χρήματα έχουν σημασία», καθιστώντας τους μισθούς έναν κεντρικό στόχο στη συνεχιζόμενη εκστρατεία της χώρας κατά της διαφθοράς.

Ο αντίκτυπος

Οι εργοδότες από την πλευρά τους αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα, με μισθούς που πρέπει να περικοπούν. Την ίδια ώρα ο αριθμός των εισηγμένων έχει μειωθεί. Οι ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί στην Κίνα και οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν γίνει επιφυλακτικές λόγω της αδύναμης κατανάλωσης.

Η δυσαρέσκεια του εργατικού δυναμικού εντείνεται και πλέον είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε μεγάλο αριθμό, αν και έχουν γίνει κάποιες απολύσεις. Οι θέσεις εργασίας είναι επίσης σπάνιες στην Κίνα τώρα, οπότε ακόμη και μια χαμηλόμισθη θέση στα χρηματοοικονομικά αξίζει να διατηρηθεί.

Χρήστης στην πλατφόρμα Xiaohongshu παρομοίασε την αλλαγή εργασίας με την αλλαγή θέσης, μόνο που, όπως έγραψε, «αν σηκωθείς μπορεί να δεις ότι η θέση σου έχει χαθεί», σε αυτό που πλέον μοιάζει με το παιδικό παιχνίδι «μουσικές καρέκλες».

Το θέμα έχει αποκτήσει ευρύτερες προεκτάσεις στην κοινωνία. Πλέον οι εργαζόμενοι στον κινεζικό χρηματοοικονομικό τομέα δεν χαίρουν εκτίμησης, κάτι που φαίνεται ακόμα και στον τομέα των σχέσεων: Όπως λένε οι ίδιοι, μόλις ακούσουν ότι εργάζεσαι στα χρηματοοικονομικά, «δεν μας θέλουν πλέον ούτε για ένα ραντεβού στα τυφλά…».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από το BBC

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

Κίνα: Στόχος τα αυτοκίνητα και το κονιάκ της ΕΕ σε αντίποινα για τους δασμούς στα ηλεκτροκίνητα

Τα 15 χιλιόμετρα που χαλάνε το κινεζικό όνειρο – Πώς θα γίνει η Κίνα εμπορικός κόμβος της Ασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News