Business & Finance Πέμπτη 10/10/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα γενιά δεν κάνει business – Πού είναι ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg της Generation Z;

Η νέα γενιά δεν κάνει business – Πού είναι ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg της Generation Z;

H Silicon Valley και η βιομηχανία της τεχνολογίας έχουν μια μακρά ιστορία νεαρών ιδρυτών που εμφανίστηκαν από το πουθενά και έφεραν επανάσταση με τις εταιρείες τους. Η γενιά των Boomers είχε τον Bill Gates, τον Steve Jobs και τον Jeff Bezos. Η Gen X έβγαλε τον Sergey Brin της Google, τον  Elon Musk και τον Travis Kalanick της Uber. Οι Millennials είχαν τον Mark Zuckerberg του Facebook, τον Brian Chesky του Airbnb και βέβαια τους φυλακισμένους πια Elizabeth Holmes και Sam Bankman-Fried. Όλοι τους αμφισβητούσαν το κατεστημένο στις αγορές τους, βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και ετοιμάζονταν να βγάλουν δισεκατομμύρια από τα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας τους. 

Όμως τώρα που τα μεγαλύτερα μέλη της Generation Z κλείνουν τα 27, η γενιά αυτή δεν έχει να επιδείξει τον δικό της Zuckerberg. Οι Zoomers περιγράφονται σαν μια γενιά χαϊδεμένη, εφησυχασμένη, που μένει ασυγκίνητη μπροστά στην ιδέα της επιτυχίας μέσω της σκληρής δουλειάς. Όπως γράφει το Business Insider, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να επιτύχουν μια καλή ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής, θέτοντας τα δικά τους όρια σε προϊσταμένους, ωράρια και εργασιακές υποχρεώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο στόχος των Millennials ήταν για να γίνουν «girlboss», Gen Zers αναζητούν τις «lazy girl jobs», δηλαδή τις δουλειές για «τεμπέλικα κορίτσια».

Βέβαια, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα στην Silicon Valley δεν είναι για την Gen Z τόσο εύκολα όσο ήταν για τους προκατόχους της. Σήμερα, στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι πολύ πιο δύσκολο να στήσει κανείς ένα «unicorn», δηλαδή μια startup  που θα φτάσει να αξίζει 1 δισ. δολάρια. Η εποχή που ο Jobs και ο Gates μπορούσαν να ιδρύσουν μέσα στο γκαράζ τους μια επιχείρηση που θα γίνει τεράστια, έχει περάσει. Για αυτό και πολλοί Zoomers έχουν εγκαταλείψει το όνειρο για τέτοια μεγαλεία και συχνά δεν προσπαθούν καν. 

Οι ιδρυτές «είναι εξίσου ενθουσιώδεις και έξυπνοι όσο ήταν πριν από 20 χρόνια», λέει στο Business Insider ο Jerry Neumann, ένας venture capitalist και καθηγητής στο Columbia University. Όμως η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο παλαιότερα. 

Όταν οι Millennials ήταν νεαροί, το ίντερνετ ήταν νέο, δεν είχε νόμους και κανόνες, ενώ οι ευκαιρίες ήταν αμέτρητες. Μετά ήρθε το iPhone, μια τεχνολογική εφεύρεση που άλλαξε την κοινωνία και άνοιξε τον δρόμο μια ιδέες όπως η Uber και το Instagram. 

Όμως, η Gen Z ενηλικιώνεται σε μία εποχή που οι εταιρείες του Big Tech είναι απολύτως κυρίαρχες. «Απλά δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες στην τεχνολογία, για να χτίσει κάποιος μεγάλες εταιρείες και γρήγορα», λέει ο Neumann. 

Οι σημερινοί νεαροί ιδρυτές συχνά παράγουν τεχνολογικές καινοτομίες σε μία ώριμη αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες τους να εξαγοράζονται από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου πριν οι ίδιοι να προλάβουν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Σίγουρα βγάζουν κάποια χρήματα, αλλά δεν γίνονται σταρ. 

Επιπλέον, οι σημερινοί entrepreneurs έχουν σαφώς μεγαλύτερες δυσκολίες στην άντληση χρηματοδότησης. Οι μέρες όπου κάποιος μπορούσε να μπει στο γραφείο του Peter Thiel φορώντας ένα φούτερ και να πάρει εκατομμύρια, έχουν περάσει. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι επενδύσεις venture capital μειώθηκαν από τα 52,8 δισ. δολάρια στα 10,6 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2019. Η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με περιπτώσεις που εξελίχθηκαν σε φιάσκο (βλ. Adam Neumann και Elizabeth Holmes), έχουν κάνει τους  venture capitalists πολύ πιο επιφυλακτικούς. 

Εξαίρεση αποτελούν, βέβαια, οι εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι επενδυτές είναι ακόμα πρόθυμοι να ρίξουν εκατομμύρια σε μια υποσχόμενη ιδέα. Σε αυτό τον τομέα, άλλωστε, δραστηριοποιείται ο Alexandr Wang, ο 27χρονος που ίδρυσε την Scale AI το 2016, αφότου παράτησε τις σπουδές του στο MIT, για να γίνει ένας από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με περιουσία 2 δισ. δολαρίων. Όμως ακόμα και αυτός ο ιδρυτής δεν ακόμα άγνωστος έξω από τον κόσμο της τεχνολογίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

#LazyGirlJob: Η δουλειά του τεμπέλικου κοριτσιού είναι η νέα μόδα στην αγορά εργασίας

Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη

Δουλειά: Τι πιστεύουν στ’ αλήθεια για τη Gen Z οι προϊστάμενοί τους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News