Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 16:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πρόβλεψη για ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά

Γερμανία: Πρόβλεψη για ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά

Η Γερμανία αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη, καθώς «βλέπει» πλέον συρρίκνωση κατά 0,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύεται να «αναδυθεί» από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας. Σημειωτέον ότι πέρυσι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,3%.

Εάν επιβεβαιωθεί η μείωση του ΑΕΠ το 2024, τότε θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που το ΑΕΠ συρρικνώνεται επί δύο συνεχόμενα χρόνια μετά την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας το 1990.  

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,3% για φέτος στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της κυβέρνησης που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Απριλίου. Παράλληλα, η ανάκαμψη προβλέπεται αργή το επόμενο έτος με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ετήσια ανάπτυξη 1,1% το 2025, ενώ το 2026 προβλέπεται επιτάχυνση στο 1,6% το 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος τόνισε την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η αντιμετώπιση των παρατεταμένων «διαρθρωτικών προβλημάτων» της Γερμανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη ενεργειακής ασφάλειας, η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα οποία, όπως είπε, μαζί με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία δεν κρατά πια το τιμόνι της Ευρώπης – Πώς περιορίστηκε η επιρροή της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News