Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 14:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένα από τα εξυπνότερα ανθρώπινα όντα» – Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης που πήρε το Νόμπελ Χημείας

«Ένα από τα εξυπνότερα ανθρώπινα όντα» – Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης που πήρε το Νόμπελ Χημείας

Έφτιαχνε παιχνίδια για υπολογιστές στα 8 του. Ήταν ένα παιδί-θαύμα του σκακιού στα 14. Δημιούργησε ένα από τα πρώτα video games με τεχνητή νοημοσύνη στα 17. Πήρε το πρώτο του, διπλό πτυχίο στην πληροφορική από το Κέιμπριτζ στα 20. Και το 2010 ίδρυσε την DeepMind, την εταιρεία που εξαγοράστηκε αργότερα από την Google και τον ανέδειξε στον «υπερήρωα της τεχνητής νοημοσύνης» και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής. Το Νόμπελ Χημείας, το οποίο του απονεμήθηκε σήμερα, είναι άλλη μία από τις αμέτρητες διακρίσεις του Ντέμη Χασάμπη. «Οι διακρίσεις δεν είναι ποτέ ο τελικός στόχος. Απλά  αντανακλούν την σημασία και τον αντίκτυπο της έρευνας», είχε δηλώσει πρόσφατα η DeepMind.

Έτσι και αλλιώς, καμία διάκριση και κανένα βραβείο δεν μοιάζει άπιαστο σήμερα για τον αυτόν τον 48χρονο, τον οποίο ο «πατέρας» του ίντερνετ, Tim Berners Lee έχει περιγράψει σαν «ένα από τα εξυπνότερα ανθρώπινα όντα στον πλανήτη».

Πραγματικά, ο Χασάμπης ανέπτυξε μια εμμονή με την νοημοσύνη και καθετί γύρω από αυτήν από μικρή ηλικία, με τον «νονό της τεχνητής νοημοσύνης» (ο οποίος επίσης βραβεύτηκε με Νόμπελ φέτος) Geoffrey Hinton, να εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο ιδρυτής της DeepMind θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κούρσας του AI, καταφέρνοντας να ρίξει στην αγορά προϊόντα τα οποία ο κόσμος θα αγαπήσει.

«Δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει ποτέ κάποιον πιο ανταγωνιστικό», έχει πει για αυτόν ο Hinton, που ως πρώην στέλεχος της Google είχε συμβουλέψει την εταιρεία να αγοράσει την DeepMind πριν από μία δεκαετία. «Ο Ντέμης είναι ανταγωνιστικός στο επίπεδο των ανθρώπων που κερδίζουν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό του που φάνηκε από νεαρή ηλικία. Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά ενός Ελληνοκυπρίου και μίας Σιγκαπουριανής, γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων όταν είδε τον πατέρα του να παίζει σκάκι με το θείο του. Δύο εβδομάδες αργότερα έπαιζε με ενήλικες –και τους κέρδιζε- και έως τα 13 του χρόνια είχε καταφέρει να γίνει ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στις ηλικίες αυτές.

Με 200 στερλίνες που είχε κερδίσει στο σκάκι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν ΖΧ Spectrum και στα 8 του χρόνια άρχισε να γράφει τα δικά του computer games. Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Στο μεταξύ, και παρότι ήταν ακόμα ανήλικος, έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park», το οποίο τη δεκαετία του 1990 πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL).

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία πουλήθηκε το 2014 στην Google (αντί ενός φημολογούμενου ποσού ύψους 500 εκατ. δολαρίων). Πλέον, ο Χασάμπης είχε το ελεύθερο από την Alphabet  αλλά και απεριόριστους πόρους να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη.

Έκτοτε, θεωρείται  μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες σε έναν τομέα της τεχνολογίας που πιστεύεται ότι θα αλλάξει τον κόσμο.

Ακόμα και ο CEO της Tesla, Elon Musk, είχε πει στους συνιδρυτές της OpenAI (της εταιρείας του ChatGPT) το 2018 ότι θα χρειάζονταν δισεκατομμύρια δολάρια για να έχουν μια πιθανότητα να ανταγωνιστούν τον Χασάμπη και την Google.

Την ίδια στιγμή, ο Χασάμπης έχει εκφράσει ανησυχίες για την τροχιά της νέας τεχνολογίας και έχει προειδοποιήσει ότι τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό, εάν δεν αντιμετωπιστούν με προσοχή. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει απευθύνει έκκληση στους ανταγωνιστές της DeepMind να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τους πιθανούς κινδύνους των δημιουργιών τους, πριν να προχωρήσουν.

Το Νόμπελ

Ο Ντέμης Χασάμπης κέρδισε το Νόμπελ Χημείας για την «επαναστατική» δουλειά του πάνω στις πρωτεΐνες, που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος και θεωρούνται τα «τούβλα» με τα οποία χτίζεται η ζωή.

Βραβεύτηκαν επίσης ο καθηγητής John Jumper, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Χασάμπη, και ο David Baker.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Νόμπελ Χημείας: Στους D. Baker, D. Hassabis και J. Jumper

Νόμπελ για τον «Νονό του AI» – Είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News