Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρώτη διαφωνία σε μια άμεση μείωση επιτοκίων

ΕΚΤ: Πρώτη διαφωνία σε μια άμεση μείωση επιτοκίων

Η πρώτη δημόσια διαφωνία σε μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ήρθε από τον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβακίας Peter Kazimir, την ώρα που οι περισσότεροι ομόλογοί του είτε τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας μείωσης είτε δεν αντιτίθενται σε μία τέτοια κίνηση.

Όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δεν είναι τόσο σίγουρος όσο αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι τα επιτόκια θα μειωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ επισήμανε ότι η τελευταία συνεδρίαση του έτους μπορεί να είναι η καταλληλότερη στιγμή για νέα μείωση.

«Θεωρείται τελειωμένη υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης ότι τα επιτόκια θα μειωθούν», δήλωσε ο Kazimir στους δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα. «Αλλά πρέπει να πω ότι δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με γνώμονα μόνο μια καλή μέτρηση», είπε, αναφερόμενος στη βουτιά του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. Αλλά «είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τη συνολική συλλογή στοιχείων. Και θα έχουμε αυτές τις βασικές πληροφορίες τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

Η πιθανότητα μιας νέας μείωσης αυξήθηκε μετά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης και την ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού.

Εξάλλου, υπέρ της πραγματοποίησης δύο ακόμα μειώσεων στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο του 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ομοίως, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι μια μείωση είναι «πολύ πιθανή» στις 17 Οκτωβρίου – και δεν θα είναι η τελευταία. Οι επενδυτές βλέπουν μια πιθανότητα άνω του 90% για μια νέα κίνηση. Παράλληλα, οι αγορές ανησυχούν για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινδυνεύει να πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Ο Kazimir, ωστόσο, δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο γι’ αυτό το θέμα.

«Σίγουρα δεν ξυπνάω ιδρωμένος με τη σκέψη ότι ο πληθωρισμός κινδυνεύει να πέσει πολύ κάτω από το 2%», δήλωσε. «Αντιθέτως, εξακολουθούμε να μην είμαστε επαρκώς πεπεισμένοι ότι έχουμε βγει από το τούνελ και ότι ο στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα στο 2% είναι απολύτως ρεαλιστικός», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας στους FT: «Βλέπει» άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News