Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 09:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας στους FT: «Βλέπει» άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Γ. Στουρνάρας στους FT: «Βλέπει» άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Υπέρ της πραγματοποίησης δύο ακόμα μειώσεων στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο του 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Ακόμα και εάν έχουμε μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και μια άλλη τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3%, που είναι ακόμα σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος», είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,8%, πέφτοντας κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021.

«Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνουμε τα επιτόκια σε κάθε συνάντηση;», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας για περαιτέρω μειώσεις το 2025.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι μια επιτοκιακή μείωση τον Οκτώβριο έχει γίνει πιο πιθανή, λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.

Οι αγορές προεξοφλούν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περίπου στο 1,7% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Πρέπει να δράσουμε σταδιακά», είπε ο Γ. Στουρνάρας στους FT, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά είναι «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντική μηχανική», με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να καλούνται να λάβουν αποφάσεις αντιμετωπίζοντας τεράστια αβεβαιότητα. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Πιθανή μία ή δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2024

Γ. Στουρνάρας: Ενισχύονται τα επιχειρήματα για άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News