Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, χάρη στο μεγαλύτερο πλεόνασμα των υπηρεσιών και την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων. Σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα 88,6 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Το χάσμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 10,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 70,4 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν την Τρίτη τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Η μείωση κατά 8,5 δισ. δολάρια τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2023. Το τελευταίο στοιχείο ήταν σύμφωνο με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 2%, περισσότερο από τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9%. Τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω της απότομης υποχώρησης της αξίας των βιομηχανικών προμηθειών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι εισερχόμενες αποστολές καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν άνοδο, γεγονός που πιθανώς αντανακλά την προώθηση των παραγγελιών των αμερικανικών λιανοπωλητών στο εξωτερικό ενόψει των αναμενόμενων διαταραχών από την απεργία των λιμενεργατών σε μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ. Η επίσχεση εργασίας έληξε την περασμένη εβδομάδα μετά από τρεις ημέρες για να επιτραπούν περισσότερες διαπραγματεύσεις έως τις 15 Ιανουαρίου.

Οι αμερικανικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άλμα χάρη στην αύξηση των αποστολών κεφαλαιουχικών αγαθών και μηχανοκίνητων οχημάτων. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News