Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 07:10
ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Η ενηλικίωση δεν έρχεται στα 18 λένε οι νέοι – Πότε σταματάμε να είμαστε παιδιά

Η ενηλικίωση δεν έρχεται στα 18 λένε οι νέοι – Πότε σταματάμε να είμαστε παιδιά

Πολύ μετά τα 18 βάζει το όριο για την ενηλικίωση η Gen Z, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012, με αρκετούς μάλιστα να πιστεύουν ότι δεν θεωρούνται πραγματικοί ενήλικες μέχρι να φτάσουν σχεδόν 30 ετών. Αυτό διαπίστωσε νέα έρευνα της ΜΚΟ Life Happens ανάμεσα σε 2.000 Αμερικανούς (500 από κάθε γενιά), σύμφωνα με την οποία τα ορόσημα της ενηλικίωσης είναι πολύ περισσότερο η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομική ανεξαρτησία παρά ένας απλός αριθμός.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η πραγματική ενηλικίωση ξεκινά στην ηλικία των 27 ετών, με το 56% των ερωτηθέντων να τη συσχετίζει με τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών, το 45% με την οικονομική ανεξαρτησία και το 38% με την προτεραιοποίηση των ευθυνών έναντι της διασκέδασης. Αλλα σημαντικά σημεία στην πορεία προς την ενηλικίωση είναι η εγκατάλειψη του πατρικού σπιτιού (46%) και η πρώτη δουλειά (28%).

Ωστόσο, πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν είναι πραγματικοί ενήλικες, ακόμα και όταν έχουν συμβεί όλα τα παραπάνω, αλλά και δεδομένου ότι τα ορόσημα αυτά γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Ειδικότερα, μόλις το 11% των ερωτηθέντων της Gen Z δήλωσαν ότι πράγματι αισθάνονται ενήλικες.

Τα μεγαλύτερα μέλη της Gen Z γίνονται φέτος 27 ετών κι όμως λίγοι μπορούν να πουν ότι έχουν την οικονομική σταθερότητα που κρίνουν απαραίτητη για να θεωρηθούν ενήλικες. Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανική έρευνα, οι νέοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντέξουν οικονομικά τα πιο παραδοσιακά ορόσημα της ενηλικίωσης, όπως ο γάμος, η αγορά κατοικίας ή τα παιδιά. Εξάλλου, ακόμα και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους, από τη γενιά των Millennials ή της Gen X, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να συντηρήσουν οικονομικά τους εαυτούς τους.

Κατά μέσον όρο, οι Αμερικανοί ελπίζουν να έχουν επιτύχει μια οικονομική σταθερότητα μέχρι την ηλικία των 46, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το σημείο όπου η Gen Z θεωρεί ότι έρχεται η ενηλικίωση. Ωστόσο, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων από όλες τις ηλικίες δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα φτάσει ποτέ σε επίπεδο οικονομικής σταθερότητας.

Αλλάζει ο ορισμός της ενηλικίωσης

Πάντως, όσο αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες, η έννοια της ενηλικίωσης αποκτά όλο και μεγαλύτερη ευελιξία και εξαρτάται περισσότερο από τις προσωπικές εμπειρίες παρά από μία συγκεκριμένη ηλικία. Ενώ οι προηγούμενες γενιές αισθάνονταν μεγάλη πίεση να έχουν παντρευτεί, να έχουν αγοράσει σπίτια και να έχουν κάνει παιδιά μέχρι τα 30 τους, πολλοί νέοι πια δίνουν προτεραιότητα στη συναισθηματική σταθερότητα, την επαγγελματική τους ικανοποίηση και την ανακάλυψη του ίδιου τους του εαυτού πριν φτάσουν στην ενηλικίωση.

Αυτό φαίνεται και από την έρευνα της Life Happens, καθώς το 72% των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμφώνησε ότι η ενηλικίωση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι νέοι φαίνεται να απορρίπτουν τη νοοτροπία ότι η ενηλικίωση έρχεται στο ίδιο χρονικό σημείο για όλους, όπως έτεινε να θεωρείται παλιότερα. Ετσι, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση των επιλογών, που μπορεί να κάνουν διαφορά στην υπόλοιπη ζωή τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάνω από επτά στους δέκα δήλωσαν ότι είναι πλέον δυσκολότερο να είναι κανείς ενήλικας σε σύγκριση με αυτό που σήμαινε πριν 30 χρόνια, με μεγάλο μερίδιο των ερωτηθέντων να το αποδίδει στο υψηλότατο κόστος διαβίωσης σήμερα. Επίσης, δημοσκόπηση του CNBC και του Generation Lab από το 2023, έδειχνε ότι οι νέοι θεωρούν πως πλέον είναι δυσκολότερο να βρουν δουλειά, να πάρουν προαγωγή και να αγοράσουν σπίτι σε σύγκριση με τους γονείς και τους παππούδες τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το χάσμα των γενεών – Αυτό το emoji που χρησιμοποιούν όλοι θεωρείται τώρα επιθετικό

Οι millennials θα γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία – Μπορούν να διαχειριστούν τόσα χρήματα;

Οι «αδικημένες» γενιές GenΧ και Millennials γίνονται κληρονόμοι – Αλλάζουν χέρια 72,6 τρισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News