Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

H ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2025, παρά την προσωρινή ώθηση που θα λάβει από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις οικονομίες της περιοχής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ανάπτυξη της Κίνας πρόκειται να μειωθεί στο 4,3% το 2025 από 4,8% που αναμένεται για το 2024.

Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό (μια περιοχή που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Κορέα) θα επιβραδυνθεί στο 4,4% το 2025 από περίπου 4,8% φέτος.

Όπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, επί τρεις δεκαετίες, η ανάπτυξη της Κίνας ωφελούσε τις γειτονικές οικονομίες, αλλά τώρα, το μέγεθος αυτής της ώθησης μειώνεται.

Παρότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Πεκίνο μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ρυθμοί θα εξαρτηθούν από βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζεται.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν θέσει τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης περίπου στο 5% για φέτος, όμως έως και τον Αύγουστο, ο στόχος αυτός φαινόταν όλο και πιο ανέφικτος,  εν μέσω υποτονικών καταναλωτικών δαπανών και της αστάθειας που επιμένει στην αγορά ακινήτων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα μπαράζ από μέτρα στήριξης, κυρίως με τη μορφή μειώσεων επιτοκίων.

Τώρα, εντείνονται οι προσδοκίες για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Ερχεται δημοσιονομικό μπαζούκας – Δαπάνες έως και 1,4 τρισ. δολάρια

Κίνα: Πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ανάπτυξη από το 1979 μέχρι το 2023

Κίνα: Στροφή στις δημοσιονομικές δαπάνες – Προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News