Business & Finance Δευτέρα 7/10/2024, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Ισραήλ – Άνοδος άνω του 3%

Πετρέλαιο: Περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Ισραήλ – Άνοδος άνω του 3%

Περισσότερο από 3% ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου, καθώς η αγορά περιμένει την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Ο φόβος της αγοράς είναι μήπως τελικά το Ισραήλ χτυπήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια προσφορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε περισσότερο από 3% στα 80,62 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους κέρδη άνω του 4%. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινείται κοντά στα 77 δολάρια με άνοδο 3,5%, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους άνοδο άνω του 7%. 

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η τιμή αργού ενισχύθηκε άνω του 9%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάρτιο του 2023, ενώ το brent σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023 με κέρδη 8,5%. 

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την επόμενη κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα για τις επιθέσεις του Ιράν, αναφέρει η Χελίμα Κροφτ της  RBC Capital Markets.

Ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου θα είναι σημαντικός εάν το Ισραήλ χτυπήσει το νησί Καργκ, όπου βρίσκεται το 90% των τέρμιναλ εξαγωγών αργού του Ιράν. 

«Περιμένουμε να δούμε που θα χτυπήσει το Ισραήλ και εν συνεχεία ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», σημειώνει η Κροφτ. 

Το χειρότερο σενάριο ωστόσο δεν είναι ένα χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, λέει ο Άλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος για τις αγορές πετρελαίου στην Wood Mackenzie.

Το χειρότερο σενέαριο είναι μία διακοπή της διέλευσης των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνάει το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Το Ιράν θα κλείσει τα Στενά σε απάντηση μίας ισραηλινής επίθεσης, κάτι το οποίο θα έχει πολύ πιο δραματικό αντίκτυπο στις τιμές αργού, σημειώνουν αναλυτές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News