Business & Finance Δευτέρα 7/10/2024, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ισπανική δυναστεία του ψωμιού – Ξεκίνησαν από έναν φούρνο, ετοιμάζονται να γίνουν δισεκατομμυριούχοι

Η ισπανική δυναστεία του ψωμιού – Ξεκίνησαν από έναν φούρνο, ετοιμάζονται να γίνουν δισεκατομμυριούχοι

Ήταν το 1862 όταν ο Francesc Gallés άνοιξε έναν φούρνο στο Castellterçol, μια μικρή πόλη έξω από τη Βαρκελώνη. Τρεις γενιές μετά, η οικογένειά του διοικεί έναν κολοσσό κατεψυγμένου ψωμιού με δραστηριότητες σε 80 χώρες. Με την είσοδο της Europastry στο χρηματιστήριο, μπαίνουν σε τροχιά για να γίνουν δισεκατομμυριούχοι.

Η οικογένεια Gallés της Καταλονίας προμηθεύει πλέον με ψωμί και γλυκά μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Starbucks, Dunkin’ Donuts και Pret A Manger.

Ήδη, ο ετήσιος τζίρος της Europastry ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η οικογένεια σχεδιάζει να βάλει την εταιρεία στο χρηματιστήριο, σε μία αρχική δημόσια εγγραφή που θα την αποτιμά γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό της οικογένειας στην εταιρεία εκτιμάται ότι θα αξίζει τουλάχιστον 825 εκατ. ευρώ, υπολογίζει το Bloomberg.

Το IPO της Europastry έρχεται έπειτα από την είσοδο στο χρηματιστήριο μίας ακόμα οικογενειακής επιχείρησης από την Καταλονία, αφού η εταιρεία καλλυντικών Puig πραγματοποίησε φέτος τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή που έχει γίνει στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης από το 2021.

Η Europastry μπορεί να ξεκίνησε από έναν «ταπεινό» φούρνο, αλλά σήμερα παράγει κατεψυγμένα ψωμιά και γλυκά σε 27 εργοστάσια στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ρουμανία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Η εταιρεία προμηθεύει φούρνους, καφετέριες και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο.

Και με τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον εκτιμώμενο τζίρο της αγοράς κατεψυγμένου ψωμιού στα 50 δισ. δολάρια φέτος, από 32 δισ. δολάρια πέρυσι, είναι σαφές ότι δραστηριοποιείται σε μία πολύ δυναμική αγορά.

«Αυτή η βιομηχανία έχει πραγματικά αλλάξει τον κόσμο του ψωμιού», λέει στο Bloomberg ο Manuel Gómez Pallarés, καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο University of Valladolid. «Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν ψωμί που να κρατά πολύ καιρό, και το ίδιο θέλουν οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ», σημειώνει, εξηγώντας ότι με τα κατεψυγμένα ψωμιά που είναι μερικώς προψημένα, ο πελάτης μπορεί να έχει φθηνό, φρεσκοψημένο ψωμί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Βέβαια, ο ανταγωνισμός στην αγορά του ψωμιού είναι σκληρός. Η Europastry έχει απέναντί της εταιρείες όπως οι Aryzta, Lantmännen, Harry, La Lorraine και Vandemoortele.

Αλλά σε αντίθεση πολλούς από τους ανταγωνιστές της, η εταιρεία, υπό τον εκτελεστικό πρόεδρο Jordi Gallés έχει κάνει μία σειρά από εξαγορές, με τις οποίες ενίσχυσε την γεωγραφική παρουσία της. Εξαγόρασε την Wenner Bread στις ΗΠΑ το 2018 και φέτος απέκτησε την DeWiBack στη Γερμανία, την μονάδα κατεψυγμένου ψωμιού της αμερικανικής Dawn Foods και την ολλανδική De Groot Edelgebak.

Την ίδια στιγμή, στα έξι κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, σεφ πραγματοποιούν ατελείωτους γύρους δοκιμών, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Νέες συνταγές δημιουργούνται και τελειοποιούνται έπειτα από λεπτομερείς δοκιμές και βελτιώσεις που διαρκούν μήνες.

Τα εργαστήρια αυτά τροφοδοτούν με νέες ιδέες οι εμπορικοί  «ανιχνευτές» της εταιρείας, που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και φέρνουν πίσω στην Ισπανία όλες τις νέες τάσεις και γεύσεις.

Έτσι, μέσα από αυτά τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, η Europastry πρόσθεσε πέρυσι περισσότερα από 400 νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της, που περιλαμβάνει από ψωμιά έως κρουασάν, μπριός, ντόνατ και κέικ.

Η επανάσταση του προψημένου ψωμιού 

Η είσοδος της οικογένειας Gallés στην αγορά του κατεψυγμένου ψωμιού ξεκίνησε με τον εγγονό του Francesc, τον Pere Gallés Payàs. Εκείνος έθεσε τα θεμέλια της Europastry τη δεκαετία του 1960, όταν  δημιούργησε μια αλυσίδα φούρνων στην Βαρκελώνη, υπό την επωνυμία El Molí Vell. Ταξιδεύοντας το 1980 στην Γαλλία, ο επιχειρηματίας ανακάλυψε το κατεψυγμένο ψωμί. Και ενώ την εποχή εκείνη συνήθιζαν να καταψύχουν τη ζύμη ωμή, πριν από την ωρίμανσή της, εκείνος άρχισε να ψήνει το ψωμί στο 80% πριν να το καταψύξει, αφήνοντας τον πελάτη  να ολοκληρώσει το ψήσιμο. Το ψωμί «precuit», όπως το ονόμασε, κυκλοφόρησε το 1984 και η Europastry ιδρύθηκε το 1987.

Το 2015, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της ιστορίας της, η εταιρεία πούλησε την αλυσίδα φούρνων  και καφέ της, για να εστιάσει στην προμήθεια άλλων καταστημάτων με κατεψυγμένα ψωμιά και γλυκά.

Με τζίρο 1,4 δισ. ευρώ και κέρδη 205 εκατ. ευρώ το 2023, στοχεύει να μπει στο top 5 των προμηθευτών κατεψυγμένων ειδών φούρνου παγκοσμίως.

Ο Pere πέθανε το 2010 και ο Jordi Gallés, που μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση σε ηλικία 24 ετών, είναι το μοναδικό από τα τρία παιδιά του που έχει διοικητική θέση. Μαζί με τις αδερφές του Eva και Anna και τη μητέρα τους, Gloria Gabarro, ελέγχουν το family office που έχει στην κατοχή του το μερίδιό τους στην Europastry.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκίνησε χωρίς πτυχίο, ψήνοντας μπισκότα και έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο πόλεμος των τάπερ – Μια ιστορία επιτυχίας, ανταγωνισμού και χρεοκοπίας

Ξεκίνησε από μαθητευόμενος, έγινε CEO – Ένα σπάνιο success story στον κόσμου του επιχειρείν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News