Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 15:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι νέες θέσεις εργασίας

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε, εξαλείφοντας τις ανησυχίες για σημαντική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη αύξηση κατά 150.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% παρά τις εκτιμήσεις ότι θα παραμείνει σταθερό στο 4,2%.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ότι η ζήτηση για εργαζόμενους εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενώ οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές, η έκθεση για τις μισθοδοσίες είναι πιθανό να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η αγορά εργασίας εξασθενεί πολύ γρήγορα. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πιθανότατα θα οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της μετά από μια jumbo-μείωση των 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Jerome Powell αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι η θωράκιση της αγοράς εργασίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης με μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ο Powell και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω περιορισμός για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο της Fed για 2%, είπε.

Σημειωτέον ότι η αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα προήλθε από την αναψυχή και τη φιλοξενία, καθώς και από την υγειονομική περίθαλψη και την κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν επίσης μεγάλη προσοχή στην αύξηση των μισθών, καθώς μπορεί να βοηθήσει στις εκτιμήσεις για τις καταναλωτικές δαπάνες – την κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πρόοδος των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η απεργία στα λιμάνια των ΗΠΑ – Σε 3 μέρες οι εργαζόμενοι κέρδισαν αυξήσεις 62%

ΗΠΑ: Το τρικέφαλο οικονομικό τέρας που εισβάλλει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News