Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συνιστά σημαντικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συνιστά σημαντικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία, απηύθυνε το ΔΝΤ, παρότι οι τιμές εμπορευμάτων παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά του 2023. 

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακς, δήλωσε ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Νότιο Λίβανο με «μεγάλη ανησυχία». 

«Η προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης ενισχύει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα και ενδεχομένως να έχει σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις για την περιοχή και πιο πέρα», σημείωσε. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για τον αντίκτυπο που θα έχει όλη αυτή η εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία, προσέθεσε, παρότι οι τοπικές οικονομίες έχουν πληγεί τα μέγιστα, ειδικά η Γάζα, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση.

Ο ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ στη Γάζα κατέρρευσε 86% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ στη Δυτική Όχθη μειώθηκε 25% με προοπτική για περαιτέρω επιδείνωση. 

Το ΑΕΠ του Ισραήλ συρρικνώθηκε 20% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 αφότου ξεκίνηση η σύγκρουση και η χώρα έχει εν μέρει μόνο ανακάμψει στο πρώτο φετινό εξάμηνο. 

Το ΔΝΤ θα αναβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία εντός του Οκτωβρίου κατά τις φθινοπωρινές συνόδους του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. 

Τα κύρια κανάλια για να επηρεάσει η σύγκρουση την παγκόσμια οικονομία έχουν περάσει από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και σιτηρών, καθώς και αυξημένα έξοδα αποστολής, καθώς τα πλοία αποφεύγουν πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Πάντως, προς το παρόν, οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά του 2023.

Αναφερόμενη στο Λίβανο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι εξετάζεται πιθανό πρόγραμμα χρηματοδότησης όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News