Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το τρικέφαλο οικονομικό τέρας που εισβάλλει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Το τρικέφαλο οικονομικό τέρας που εισβάλλει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Το μομέντουμ που έδειχνε να είναι υπέρ της Kamala Harris απειλεί να ανατραπεί μόλις ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξαιτίας ενός τριπλού σοκ στην αμερικανική οικονομία: μια απεργία στα λιμάνια, ένας τυφώνας και η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Καμία από τις εξελίξεις αυτές δεν είναι καλές για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία -παρότι είναι ανθεκτική σε πολλά επίπεδα- αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις.

Παράλληλα, τα νέα αυτά αποτελούν «όπλα» στη φαρέτρα των Ρεπουμπλικανών που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ως εκπρόσωπο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης που έφερε τους Αμερικανούς καταναλωτές αντιμέτωπους με συνεχείς αυξήσεις τιμών, παραβλέποντας προφανώς τα τρία και πλέον χρόνια κατακόρυφης αύξησης της απασχόλησης και των καταναλωτικών δαπανών. Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump δεν έχασε χρόνο στην προσπάθειά του να προσάψει στην αντίπαλό του τις ευθύνες για την κατάσταση. «Ο κόσμος καίγεται και βγαίνει εκτός ελέγχου», ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη.

Γεγονός είναι ότι οι ειδήσεις τέτοιου είδους επιβαρύνουν κυρίως το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, ειδικότερα όταν πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι και οι ψηφοφόροι εστιάζουν κυρίως στην πορεία της οικονομίας.

Η πτώση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν ένας «ούριος άνεμος» γα τη Harris, επειδή οι ψηφοφόροι, δικαίως ή αδίκως, τείνουν να συνδέουν την τιμή στην αντλία με το κόμμα που κατοικεί στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η κλιμάκωση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή προκάλεσε την εκτόξευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου την Τρίτη και την Τετάρτη, ενισχύοντας την προοπτική υψηλότερων τιμών για τους Αμερικανούς οδηγούς.

Η απεργία στα λιμάνια και ο τυφώνας

Απειλή για νέα εκτόξευση των τιμών αποτελεί και η απεργία στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και έχει παραταθεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Η απεργία εμποδίζει τη διακίνηση αρκετών αγαθών σχεδόν σε όλα των εμπορικά λιμάνια από το Μέιν έως το Τέξας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η απεργία θα μπορούσε να στερήσει από την οικονομία περίπου 5 δισ. δολάρια την εβδομάδα. Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο πιθανό είναι οι καταναλωτές να αισθανθούν τον αντίκτυπο μέσω ελλείψεων στα σούπερ μάρκετ και υψηλότερων τιμών σε ορισμένα είδη.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η αλυσίδα εφοδιασμού, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι … είναι μια απεργία ή άλλες διαταραχές», αναφέρον οι υπέυθυνοι των επιχειρήσεων σε επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει.

Εν τω μεταξύ, μια τραγωδία χτύπησε τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ο τυφώνας Helene έπληξε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί και η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε μεγάλες περιοχές της Καρολίνας, της Φλόριντα και του Τενεσί από την Τετάρτη. Παρότι το οικονομικό πλήγμα στην περιοχή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, η Moody’s ανέφερε τη Δευτέρα ότι αναμένει το κόστος να φτάσει τα 34 δισ. δολάρια.

Αγωνία για τις θέσεις εργασίας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η καταστροφή από τον τυφώνα θα οδηγήσει σε προσωρινές απώλειες θέσεων εργασίας και απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις θα ανασυγκροτούνται. Αυτές οι απολύσεις, σε συνδυασμό με παρόμοιες απώλειες θέσεων που σχετίζονται με τις απεργίες στην Boeing και τα λιμανιών, θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε μια μάλλον ζοφερή έκθεση για την απασχόληση τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν την πρώτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Kάθε μήνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση των θέσεων εργασίας με εντυπωσιακό ρυθμό, αλλά το σερί αυτό κινδυνεύει να τερματιστεί εξαιτίας του σοκ των πολλαπλών απεργιών σε συνδυασμό με τον τυφώνα Helene.

«Εάν η απεργία της Boeing και η απεργία στα λιμάνια. διαρκέσει μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η μέτρηση του Οκτωβρίου για την απασχόληση θα μπορούσε να είναι αρνητική», έγραψαν την Τετάρτη ερευνητές της Oxford Economics.

Αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση έχουν να παρατηρηθούν στη χώρα αυτή από τον Δεκέμβριο του 2020, τον τελευταίο μήνα της διακυβέρνησης Trump. Και παρότι οι όποιες απώλειες θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο θα είναι πιθανότατα προσωρινές, η χρονική στιγμή της έκθεσης -πάντα την πρώτη Παρασκευή του μήνα- είναι ιδιαίτερα άβολη για το στρατόπεδο της Harris.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για ανάκαμψη του κλάδου αυτοκινήτων – Οι 2 λόγοι

ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσει την οικονομία η απεργία λιμενεργατών

Το χρέος των ΗΠΑ καλπάζει – Αλλά Trump και Harris δεν λένε κουβέντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News