Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ερχεται δημοσιονομικό μπαζούκας – Δαπάνες έως και 1,4 τρισ. δολάρια

Κίνα: Ερχεται δημοσιονομικό μπαζούκας – Δαπάνες έως και 1,4 τρισ. δολάρια

Κορυφαίος οικονομολόγος στην Κίνα δήλωσε ότι η χώρα έχει περιθώριο να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες με την έκδοση έως και 10 τρισ. γουάν (1,4 τρισ. δολάρια) σε ειδικό χρέος. Η δήλωση είναι ενδεικτική των αυξανόμενων προσδοκιών για επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης από το Πεκίνο, στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Ο Jia Kang, πρώην επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου που συνδέεται με το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στην κινεζική έκδοση του «The Paper» ότι οι αρχές θα μπορούσαν να βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα αυξάνοντας δραστικά τις κρατικές επενδύσεις σε δημόσια έργα.

«Όταν αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και θα ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες κατανάλωσης», δήλωσε ο Jia, ο οποίος τώρα ηγείται της Ακαδημίας της Κίνας για τη Νέα Οικονομία από την Πλευρά της Προσφοράς, ενός ιδιωτικού think-tank. Χωρίς να δώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, είπε ότι «η κλιμάκωση της έκδοσης ομολόγων τώρα στα 4 τρισεκατομμύρια ή ακόμη και στα 10 τρισεκατομμύρια γουάν δεν θα ήταν υπερβολική».

Τα σχόλια αυτά φουντώνουν τη συζήτηση σχετικά με το τι θα κάνει – ή πρέπει να κάνει – το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει ώθηση στη Νο 2 οικονομία του κόσμου, μετά την εκπεφρασμένη άποψη του Πεκίνου ότι πρέπει να σταματήσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το επίλεκτο 24μελές Πολιτικό Γραφείο προέτρεψε τους αξιωματούχους να εκδώσουν εξαιρετικά μακράς διάρκειας ειδικά κρατικά ομόλογα και τοπικά ειδικά ομόλογα για να προωθήσουν τις επενδύσεις, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, πυροδοτώντας τη τη σεναριολογία σχετικά με τη δυναμική των επερχόμενων δημοσιονομικών μέτρων. 

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ειδικά κρατικά ομόλογα ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν. Η χρηματοδότηση αυτή θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ της τόνωσης της κατανάλωσης και της βοήθειας προς τις τοπικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Η «φιλόδοξη» πρόταση του Jia είναι «ρεαλιστική», σύμφωνα με την Becky Liu, επικεφαλής της κινεζικής μακροοικονομικής στρατηγικής της Standard Chartered Plc. «Πρόκειται περισσότερο για την προθυμία στήριξης, όχι τόσο για την ποσότητα – αν δεν είναι αρκετή, θα υπάρξει περισσότερη μέχρι να είναι αρκετή», δήλωσε η ίδια.

Οι οικονομολόγοι της HSBC Holdings Plc εκτιμούν ότι η άμεση δημοσιονομική τόνωση θα ανέλθει σε 1 τρισ. γιουάν, με ένα πιθανό πακέτο να μοιράζεται μεταξύ της ενίσχυσης της κατανάλωσης και της χρηματοδότησης μεγάλων έργων. Το συνολικό ποσό θα μπορούσε να είναι διπλάσιο ή και μεγαλύτερο, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη στήριξη των μεγάλων δανειστών, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Η Danske Bank A/S χαρακτήρισε τα επικείμενα μέτρα της Κίνας ως τη μεγαλύτερη προσπάθεια τόνωσης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναθεωρώντας την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το επόμενο έτος σε 5,2% από 4,8%. Η χώρα θα καταστεί σταδιακά λιγότερο παγκόσμιος αποπληθωριστικός παράγοντας και περισσότερο ουδέτερη δύναμη καθώς η οικονομία σταθεροποιείται, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας για την Κίνα Allan von Mehren σε σημείωμά του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Μείωση των επιτοκίων ενυπόθηκων δανείων για στήριξη της αγοράς ακινήτων

Από τα μοναστήρια στα bitcoin: Ενα νέο κρυπτο-κράτος αναδύεται στην Ασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News