Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 12:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,8%

Ελβετία: Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,8%

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από την Εθνική Τράπεζα της χώρας (SNB).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 0,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ελβετίας. Πρόκειται για πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τη μέση εκτίμηση για 1% σε έρευνα του Bloomberg και από το 1,1% του Αυγούστου.

Το κόστος των διακοπών και των αεροπορικών ταξιδιών μειώθηκε, όπως και οι τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ, βαραίνοντας στην τελική μέτρηση έναντι των αυξήσεων στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Ο δομικός δείκτης – που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια – επίσης υποχώρησε και ανήλθε στο 1%. 

Η Ελβετία -όπως και η Ευρωζώνη- βρίσκεται σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων και αποπληθωρισμού. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το κόστος δανεισμού για τρίτη φορά την περασμένη εβδομάδα, με τον νέο πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Μάρτιν Σλέγκελ, να δηλώνει ότι περισσότερες μειώσεις φαίνονται «πιθανές».

Σε ομιλία του την Τρίτη, τόνισε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία οφείλεται σήμερα αποκλειστικά στις υπηρεσίες, ενώ το κόστος των αγαθών μειώνεται. Περίπου το ήμισυ του υπόλοιπου πληθωρισμού οφείλεται στα ενοίκια, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία υποχώρησε κάτω από το μέσο σημείο του στόχου για 0%-2% της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο, ενώ παραμονεύουν κι άλλοι πτωτικοί κίνδυνοι μπροστά μας εν μέσω χαμηλότερου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του ισχυρού φράγκου που επιβαρύνει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών, εκτιμούν οικονομολόγοι του Bloomberg.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Ξεπέρασε το φράγμα των 9 εκατ. κατοίκων ο πληθυσμός

Ελβετία: Προς τρίτη μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό στο 1,1%

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News