Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 12:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός – Οριακά κάτω του 50%

Τουρκία: Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός – Οριακά κάτω του 50%

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία αργεί σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση της συζήτησης για μείωση των επιτοκίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε μόλις στο 49.4% τον περασμένο μήνα από 52% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατική υπηρεσία TurkStat. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για πληθωρισμό 48,3% με τη μέγιστη εκτίμηση στο 48.7%. 

Παράλληλα, ο μηνιαίος πληθωρισμός, ο δείκτης που εξετάζει κυρίως η κεντρική τράπεζα, ανήλθε σε 2,97% έναντι 2,47% τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερος από όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε μηνιαία βάση και ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην απροσδόκητη αύξηση.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επέστησε την προσοχή στον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών που προέρχεται από τα δίδακτρα των πανεπιστημίων και την αύξηση των ναύλων των σχολικών λεωφορείων. 

Ο Hande Sekerci, οικονομολόγος και διευθυντής του τμήματος ερευνών της Is Portfoy, δήλωσε ότι η εκπαίδευση καθώς και οι τιμές της στέγασης, της ένδυσης, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων και των τροφίμων, ήταν όλες υψηλότερες από τις προβλέψεις τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι επίμονα υψηλός και ότι η «ανθεκτικότητα των της αυξητικής τάσης των τιμών» είναι δύσκολο να διαρραγεί.

Η πορεία του μηνιαίου πληθωρισμού έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού το τέταρτο τρίμηνο. Η Goldman Sachs Group Inc., μεταξύ άλλων, είχε προβλέψει μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο εν όψει της δημοσίευσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά άφησε τον Σεπτέμβριο να εννοηθεί ότι επίκειται χαλάρωση.

«Δεν πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Sekerci. «Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το 2025, αφού δούμε μόνιμη βελτίωση του πληθωρισμού». 

Παρ’ όλα αυτά, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πλέον πιο κάτω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας που είναι 50% και ως εκ τούτου για πρώτη φορά σε τρία χρόνια το επίσημο κόστος δανεισμού είναι πάνω από το μηδέν όταν προσαρμόζεται στις τιμές. 

Οι προσδοκίες για τις τιμές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων -ένας άλλος βασικός δείκτης για τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας- παρέμειναν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει η κεντρική τράπεζα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Εισάγει ελάχιστο εταιρικό φόρο 10%

Τουρκία: Εκτη σερί παύση στα επιτόκια – Δε βλέπει περαιτέρω σύσφιγξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News