Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στροφή 180 μοιρών – Σπεύδει προς τρίτη μείωση επιτοκίων

ΕΚΤ: Στροφή 180 μοιρών – Σπεύδει προς τρίτη μείωση επιτοκίων

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου φαινόταν απίθανο, αλλά πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο.
Μια τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, φέρεται να περιμένει μόνο την τυπική υπογραφή των αξιωματιούχων της ΕΚΤ μετά τα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και πτώση του πληθωρισμού -για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια- κάτω από τον στόχο του 2%.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον σε μια τέτοια πιθανότητα σε ποσοστό 90%. Οι οικονομολόγοι που προηγουμένως προέβλεπαν μόνο μια κίνηση νομισματικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο έχουν αλλάξει μαζικά τις απόψεις τους, με τους αναλυτές της Morgan Stanley και της Barclays Plc να είναι από τους πρώτους που άλλαξαν γνώμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε στην επόμενη συνεδριάσή μας (16,17/10), οποότε θα έχουμε και περισσότερα δεδομένα, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σαφώς προς την κατεύθυνση μιας μείωσης», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks. «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν ενταθεί, ενώ έρχεται μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου ενός επίμονα υψηλού εγχώριου πληθωρισμού, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, και της υπερβολικά αδύναμης ανάπτυξης».

Η μεταστροφή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διερεύνησαν ένα μωσαϊκό στοιχείων για να δικαιολογήσουν τις δύο μειώσεις που έκαναν αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Έδειχαν δε να επιμείνουν σε έναν τριμηνιαίο ρυθμό χαλάρωσης ώστε να ταιριάζει με το χρονοδιάγραμμα των προβλέψεών τους. 

Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν ήταν διαθέσιμες δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό και μια έκθεση για το ΑΕΠ, αυτή τη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρκεστεί να δράσει με βάση μόνο μια έκθεση για τις τιμές καταναλωτή, κάποιους δείκτες οικονομικού κλίματος και όποια αποσπασματικά στοιχεία για τους μισθούς μπορέσει να συγκεντρώσει σε περίπου 2 εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αντ. Γούναρης (ABBank): Έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Κερδίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό – Back to back μειώσεις επιτοκίων

Πληθωρισμός: Κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη – Στο 3% στην Ελλάδα

EKT: Η Lagarde στέλνει «σήμα» για μείωση επιτοκίων και τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News