Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα μοναστήρια στα bitcoin: Ενα νέο κρυπτο-κράτος αναδύεται στην Ασία

Από τα μοναστήρια στα bitcoin: Ενα νέο κρυπτο-κράτος αναδύεται στην Ασία

«Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία είναι πιο σημαντική από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» είχε πει ο τέταρτος μονάρχης του Μπουτάν, Jigme Singye Wangchuck, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, αποδεικνύοντας ότι η πολύ μικρή χώρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία εστίαζε ανέκαθεν περισσότερο στην πνευματικότητα παρά τα οικονομικά. Τώρα, αυτή η ισορροπία φαίνεται να αλλάζει σταδιακά, καθώς το Μπουτάν, το μικρό κράτος στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, αναδύεται απροσδόκητα ως το νέο παγκόσμιο κέντρο για την αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Προηγουμένως γνωστό μόνο για τα βουκολικά τοπία και τα βουδιστικά μοναστήρια, το Μπουτάν κατέχει 13.011 bitcoin μέσω του κρατικά ελεγχόμενου κολοσσού Druk Holdings, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εταιρεία Arkham Intelligence. Πρόκειται για διπλάσια ποσότητα από αυτά που φέρεται να κατέχει το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο θεωρείται διεθνής «πρωτεύουσα» των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Στις τρέχουσες τιμές, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 780 εκατ. δολάρια και για έναν πληθυσμό περίπου 780.000 κατοίκων στο Μπουτάν, πρόκειται για 1.000 δολάρια σε bitcoin ανά κάτοικο.

«Σε αντίθεση με τις περισσότερες κυβερνήσεις, τα bitcoin του Μπουτάν δεν προέρχονται από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τις αρχές, αλλά από δραστηριότητες εξόρυξης (mining) bitcoin, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του 2023», εξηγεί Arkham, αναφερόμενη στις ενέργειες τις Druk Holdings.

Πλην των bitcoin, οι αρχές του Μπουτάν κατέχουν περίπου 35 εκατ. δολάρια σε Ethereum, 3 εκατ. δολάρια σε BNB και 20.000 δολάρια στην πλατφόρμα blockchain Polygon.

Οταν άρχισαν να ανακάμπτουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων το Μπουτάν κατάλαβε καλύτερα και τις οικονομικές του προοπτικές σε ό,τι αφορά την εξόρυξη. Εξάλλου, τα 780 εκατ. δολάρια σε bitcoin είναι σημαντικό ποσό για μία χώρα με ΑΕΠ περίπου 3 δισ. δολαρίων. Ετσι, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση μέρους των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να στηρίξει την τόνωση των μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κόσμο για την κίνηση της κυβέρνησης να επενδύσει δημόσια χρήματα σε bitcoin, η προσέγγιση του κόσμου στο Μπουτάν είναι πιο θετική. Ετσι τουλάχιστον έδειξε πρόσαφτη έρευνα φοιτητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδική Universal Journal of Financial Economics.

Η επενδυτική στρατηγική του Μπουτάν πάντως επεκτείνεται πέραν των κρυπτονομισμάτων και περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια και τεχνολογία, όπως drones και data centers, καθώς και ορυχεία για εξορύξεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το νόμισμα του υποκόσμου – Το «incognito δολάριο» που κινεί μια παγκόσμια υπόγεια οικονομία

Τραμπ: Θέλει να κάνει τις ΗΠΑ «πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων»

Η «βασίλισσα των crypto», η βουλγαρική μαφία και η απάτη των 4 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News