Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 09:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια; Η νέα φάση του πολέμου και η ενέργεια

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια; Η νέα φάση του πολέμου και η ενέργεια

Μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες πετρελαίου βλέπουν τώρα οι αναλυτές, έπειτα από την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, η οποία κλιμακώνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη το χτύπημα στο Ισραήλ ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στον Λίβανο.

Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος, καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του, λένε αναλυτές.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC  ο Saul Kavonic, αναλυτής της MST Marquee. «Το ενδεχόμενο μιας σημαντικής διαταραχής στις προμήθειες πετρελαίου είναι πλέον ορατό».

Οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης με τους γεωπολιτικούς κινδύνους» κατά την οποία οι traders αγνοούσαν τις απειλές για τις προμήθειες πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση επεκτείνεται τώρα στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Kavonic, μια επίθεση ή μια αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, καθώς παράγει σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Χθες, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε πάνω από 5% μετά το χτύπημα των πυραύλων κατά του Ισραήλ, με την άνοδο να περιορίζεται τελικά στο 2%.

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου έχουν περιοριστεί. Η αγορά παραμένει επίσης υπό πίεση, λόγω της αυξημένης παραγωγής από τις ΗΠΑ αλλά και της μειωμένης ζήτησης στην Κίνα.

«Καθώς το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση, που έχει μεγαλύτερη σχέση με την ενέργεια», είπε στο CNBC ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group. Ο ίδιος αναμένει ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση θα είναι «δυσανάλογα μεγάλα». «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν να βελτιωθούν», λέει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων

Πετρέλαιο: Άλμα 5% για τις τιμές πετρελαίου – Τρομάζει η ανάμειξη του Ιράν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News