Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 21:30
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άλμα 5% για τις τιμές πετρελαίου – Τρομάζει η ανάμειξη του Ιράν

Πετρέλαιο: Άλμα 5% για τις τιμές πετρελαίου – Τρομάζει η ανάμειξη του Ιράν

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν 5% στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τα δημοσιεύματα ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινείται αυτή την ώρα κοντά στα 73,79 δολάρια το βαρέλι με άνοδο κοντά στο 3%, αφού όμως νωρίτερα είχαν ξεπεράσει τα 74 δολάρια. Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται κοντά στα 70 δολάρια με άνοδο περίπου 3%. 

Η κλιμάκωση της έντασης μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο εγείρει ανησυχίες για τη γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. 

«Το Ιράν θα μπορούσε να κάνει το τεράστιο λάθος να χτυπήσει το Ισράηλ τώρα. Και το πετρέλαιο του Ιράν είναι στη λίστα των στόχων», αναφέρει ο Κλέι Σίκλ, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής. 

Μία επίθεση του Ισραήλ στην παραγωγή του Ιράν ή σε εγκαταστάσεις εξαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή στην προσφορά, αφαιρώντας από την αγορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. 

Πριν από την είδηση για πυραυλική επίθεση από το Ιράν, η αγορά πετρελαίου κινείτο κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς η προοπτική της αυξημένης προσφοράς και η χλιαρή ζήτηση αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Πάνελ υπουργών του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου για να επανεξετάσει την πολιτική του, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια αλλαγή. 

To Iράν, το οποίο τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, παρήγαγε περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2023. Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η επικείμενη επανάληψη της παραγωγής της Λιβύης λειτούργησε αρνητικά για τις τιμές πετρελαίου, όμως τα μέτρα στήριξης της Κίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης: 

Σε εξέλιξη η πυραυλική επίθεση του Ιράν – Εκρήξεις σε όλο το Ισραήλ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News