Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για ανάκαμψη του κλάδου αυτοκινήτων – Οι 2 λόγοι

ΗΠΑ: Πρόβλεψη για ανάκαμψη του κλάδου αυτοκινήτων – Οι 2 λόγοι

Ανάκαμψη προβλέπεται για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αργότερα φέτος, μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και όταν η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης. 

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων τηρούσαν στάση αναμονής κατά το τελευταίο τρίμηνο, παραβλέποντας τις εκπτώσεις τις οποίες προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι Αμερικανοί αγόρασαν περίπου 3,9 εκατ. αυτοκίνητα και φορτηγά το τρίτο τρίμηνο, 2,3% λιγότερα από το προηγούμενο έτος και 4,7% λιγότερα από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για την αυτοκινητοβιομηχανία Edmunds.com Inc. 

Οι αναλυτές του κλάδου αποδίδουν τη μείωση στην στάση αναμονής για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και για την έκβαση των εκλογών. Η εκλογή της αντιπροέδρου Kamala Harris ή του πρώην προέδρου Donald Trump θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική πολιτική για τα πάντα, από τους φορολογικούς συντελεστές έως τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.  

«Οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ακόμη ασφάλεια για το μέλλον και δεν είναι σίγουροι ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξοδέψουν μεγάλα ποσά», δήλωσε ο Jonathan Smoke, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών Cox Automotive, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους στις 25 Σεπτεμβρίου. «Αλλά φαίνεται φως στο τούνελ για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Το ένα τρίτο των αγοραστών αυτοκινήτων δήλωσαν ότι αναβάλλουν την αγορά νέου οχήματος μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε τον Αύγουστο η Edmunds. Παράλληλα, η jumbo-μείωση κατά 50 μ.β. των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου – και η πιθανή αντίστοιχη μείωση μέχρι το τέλος του έτους – θα πάρει κάποιο χρόνο για να μεταφραστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανείων αυτοκινήτων, τα οποία ανέρχονται τώρα κατά μέσο όρο σε 7,1% για τα νέα αυτοκίνητα και 11,3% για τα μεταχειρισμένα. 

Όμως, ο ρυθμός των πωλήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα επιτόκια των δανείων αυτοκινήτων υποχωρούν και καθορίζεται ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Οι Αμερικανοί εκτιμάται ότι θα αγοράσουν φέτος 15,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγά, 1,3% περισσότερα από τα 15,5 εκατομμύρια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Cox.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Κοντά στον στόχο για πωλήσεις στο 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων

EVs: Οι πωλήσεις τους βουλιάζουν σε ΗΠΑ και ΕΕ – Ποιοι είναι οι λόγοι

Ηλεκτροκίνηση: Πυροβολεί η Ευρώπη τα πόδια της;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News