Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 10:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσει την οικονομία η απεργία λιμενεργατών

ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσει την οικονομία η απεργία λιμενεργατών

Δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ,  μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα σύμβαση εργασίας επειδή δεν ικανοποιήθηκαν μισθολογικά αιτήματα.

Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Λιμενεργατών (ILA), που εκπροσωπεί 45.000 λιμενεργάτες, προχώρησαν σε απεργία την Τρίτη σε 14 μεγάλα λιμάνια κατά μήκος των ανατολικών ακτών και των ακτών του Κόλπου, σταματώντας την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων από το Μέιν έως το Τέξας. Πρόκειται για την πρώτη στάση εργασίας τέτοιου μεγέθους από το 1977.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος Joe Biden έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την απεργία για 80 ημέρες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ενεργήσει.

Ποια είδη θα επηρεαστούν από την απεργία;

Οι πρώτες συνέπειες αναμένεται να γίνουν εμφανείς στη  διακίνηση τροφίμων. Τα εμπλεκόμενα λιμάνια διαχειρίζονται περίπου το 14% των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων που αποστέλλονται δια θαλάσσης και πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μεριδίου του εμπορίου μπανάνας και σοκολάτας.

Άλλοι τομείς που είναι εκτεθειμένοι σε διαταραχές περιλαμβάνουν τον κασσίτερο, τον καπνό και τη νικοτίνη, ανέφερε η Oxford Economics. Οι εταιρείες ένδυσης και υπόδησης και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποιούν πολλές από τις αποστολές τους μέσω του λιμανιού της Βαλτιμόρης, θα δεχθούν επίσης πλήγμα.

Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς πολλές επιχειρήσεις έλαβαν μέτρα για να επισπεύσουν τις αποστολές ενόψει της απεργίας. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε άμεσες, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις… αλλά κατά τη διάρκεια εβδομάδων, αν η απεργία διαρκέσει τόσο πολύ, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τις τιμές να αυξάνονται και να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε αγαθά», δήλωσε ο Σεθ Χάρις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εργασιακά θέματα.

Ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος;

Περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών και των εισαγωγών θα μπορούσε να επηρεαστεί από την απεργία, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 4,5 δισ. δολάρια κάθε εβδομάδα της απεργίας, σύμφωνα με την Grace Zemmer, συνεργάτη οικονομολόγο των ΗΠΑ στην Oxford Economics. Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι το οικονομικό πλήγμα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν προσωρινά χωρίς δουλειά.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα γεγονός που θα προκαλέσει ένα ντόμινο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ανάλυσης ωκεάνιων εμπορευματικών μεταφορών Xeneta, προειδοποιώντας για συνέπειες και στο ευρύτερο κόστος της ναυτιλίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ελλείψεις σε μπανάνες, ποτά, σοκολάτες και κεράσια θα επιφέρει απεργία διαρκείας στα λιμάνια

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό – Απειλή shutdown

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News