Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% – Μεγαλύτερη των προβλέψεων

Γερμανία: Πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% – Μεγαλύτερη των προβλέψεων

Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ήταν ο πληθωρισμός και στη Γερμανία, μετά από την τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφηκε σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Ο εναρμονισμένης δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,9%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητη.

Σημειωτέον ότι η τελευταίας φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κάτω από το 2% -το ποσοστό-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό- ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% για τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,8% του Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός υπηρεσιών υποχώρησε στο 3,8%, αφού παρέμεινε σταθερός στο 3,9% για αρκετούς μήνες. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το ενεργειακό κόστος σημείωσε βουτιά κατά 7,6% τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, ταχεία είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη των 20 χωρών, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν πτώση κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. 

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ιταλία βυθίστηκε στο 0,8% σε μια εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις επιτοκιακές μειώσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ο πληθωρισμός διολίσθησε κάτω του 1% – Νέα πίεση στην ΕΚΤ

ΕΚΤ: Τα νέα στοιχεία δείχνουν μείωση επιτοκίων και τον Οκτώβριο

Πληθωρισμός: Βουτιά κάτω από το 2% σε Γαλλία και Ισπανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News